Kolumnit Uutiset

Äänekkäimmät huutajat veivät voiton

Hallintarekisteröinnistä keitettiin kokoaan suurempi soppa valtiovarainministeriölle. Tiedotus epäonnistui, spinnaus paljastui, prosentit olivat sekaisin, taustapaperit saivat hankkeen näyttämään suhmuroinnilta, ministeri pyyteli toistuvasti anteeksi.

Jatko-osiakin saattaa seurata. Tämä tästä, mutta entä katosiko monimutkaisen asian koko pointti jossain vaiheessa?

Kysyin asiaa läheisesti tuntevalta valtion virkamieheltä, mikä estää suomalaista menemästä toisessa EU-maassa pankin asiakkaaksi. Tämän jälkeenhän kansalainen voisi hankkia pörssiosakkeita. Vastaus: Ei mikään.

Vakuutuskuori on myös mahdollisuus, jos omistusten julkisuus kovasti pelottaa.

Osakesäästäjien Timo Rothovius on tosin ”sitä mieltä”, ettei viranomaisilla ole täyttä selvyyttä siitä, onko hallintarekisteröinti suomalaisille sijoittajille sallittua vai ei.

Hohhoijaa. Eihän nettiaikana ole myöskään mitenkään mahdollista ja sallittua pelata kuin Veikkaustoimistossa lauantailottoa, markan per rivi.

Mikä muu ei saanut onnettomassa prosessissa palstatilaa? Ainakin kilpailuneutraliteetti ja tasapuoliset kilpailuedellytykset jäivät taka-alalle.

Kilpailu- ja kuluttajavirastohan piti tärkeänä kansallisten markkinoiden avaamista kilpailulle ja tasapuolisten kilpailuedellytysten luomista kotimaisille ja ulkomaisille toimijoille.

Virasto myös katsoi, että kilpailun avaamiseksi Suomessa liikkeeseen laskettujen arvopapereiden hallintarekisteröinti tulee sallia tasapuolisten kilpailuolosuhteiden turvaamiseksi ulkomaisten sijoittajien lisäksi myös suomalaisille.

Mutta mitäs näistä. Muut tahot huusivat kovempaa, ja mielikuva veronkiertoon suunnitellusta rekisteristä jäi elämään. Ruotsissa rekisteri ei muuten ole edes keskustelun aihe, ja laajalti muuallakin se on arkipäiväinen järjestelmä.

Poliittiselle vasemmistolle hallintarekisterin hautaaminen vaikutti olevan valtaisa voitto.

Li Anderson (vas.) kehuskeli, miten kansalaisyhteiskunta ja oppositio näyttivät taas kerran voimansa. Antti Rinne muistutti, että SDP:lle harmaan talouden torjunta on itsestäänselvyys.

Tasapuolisesta kilpailusta suomalaisten ja ulkomaalaisten kesken tai kilpailuneutraliteetista vasemman laidan tähdillä on kummallinen käsitys. Isompi asia kuin hallintarekisteri on lopulta kuitenkin se, että aivan liian harva suomalainen ylipäänsä omistaa osakkeita.