Kolumnit Uutiset

Äänestäjä on ymmällään vaalipyörityksessä

Kuluneen talven aikana vaalit ovat olleet ennennäkemättömässä pyörityksessä.

Aiemmin vaaleihin on voinut luottaa, ne tulevat neljän vuoden välein kuten olympialaiset, eduskuntavaalit keväällä ja kuntavaalit syksyllä. Ja presidentinvaalit kuuden vuoden välein, mutta nekin osuvat aina joko kesä- tai talvikisavuoteen.

Talven aikana on pähkäilty jo kertaalleen siirrettyjen kuntavaalien uutta siirtoa sekä kokonaan uusien maakuntavaalien järjestämistä.

Ajankohdan lisäksi on myös pohdittu vaalitavan muutosta eli on väläytelty ns. listavaalia.

Ei mitään pikkujuttuja siis, mutta vaikutelma on sellainen, että jatkuva soutaminen ja huopaaminen saa tapahtuman varsinaisen päähenkilön eli äänestäjän väsymään.

Vanhan järjestelmän mukaan kuntavaalit olisi pidetty tänä syksynä, ja vaalitohina olisi jo korkealla. Nyt kuntavaalien ajankohta on sentään saatu vahvistettua, ne järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Nykyiset kuntien valtuutetut saavat joka tapauksessa pestilleen muutaman kuukauden jatkon, mutta eivät kokonaista vuotta, vaikka sellaistakin ehdittiin jo kaavailla.

Yhtenä ajatuksena on talven mittaan ollut kunta- ja maakuntavaalien yhdistäminen, jolloin vaalien ajankohdaksi suunniteltiin syksyä 2017. Tästä kuitenkin luovuttiin, kun ei ollut mitään takeita siitä, että sote-uudistus olisi vaalikunnossa siihen mennessä.

Maakuntavaalien kohtalo joka tapauksessa vähän surettaa. Sote- ja siihen liitetty itsehallintouudistus mullistavat toteutuessaan kuntien tehtävät täysin ja liittyvät palveluihin, joita jokainen kansalainen tarvitsee ja käyttää.

Mutta kun asiassa ei tunnu tulevan valmista, ketä ne vaalitkaan enää kiinnostavat. Uurnille ei välttämättä jonoteta, jos kansalaiset nyt edes päästetään valitsemaan maakuntavaltuustoja.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) pitää mahdollisena sitäkin, että kunnat nimeävät ensimmäiset maakuntavaltuustot.

Nuorempana olin sitä mieltä, että äänestämättä jättäminen on yhtä painokas kannanotto kuin äänestäminen. En pitänyt ilmauksesta ”nukkuvien puolue”, sillä omasta mielestäni olin pontevasti valveilla ja valveutunut.

Nykyisin olen pikemminkin sillä kannalla, että kun jotkut vielä ovat halukkaita hoitamaan yhteisiä asioita, kannattaa äänestää. Kun vain tietäisi, että koska ja keitä.

Päivän lehti

13.8.2020