Uutiset

Äänestäjä ratkaisee jännitysnäytelmän

Hämeenlinna 28.1.2006

Presidentinvaalit huipentuvat sunnuntai-iltana jännitysnäytelmään. Näin on kaikki perusteet uskoa, sillä Helsingin Sanomien HS-Gallupin mukaan ehdokkaat Tarja Halonen ja Sauli Niinistö nauttivat äänestäjien keskuudessa lähes yhtä suurta kannatusta.

Tarkasti ilmaistuna Halosen takana on HS-Gallupissa 51 ja Niinistön 49 prosenttia kansasta. Kun tarkastelussa otetaan huomioon virhemarginaali, Niinistö voi olla jopa Halosen edellä. Mielipidekartoitus ei kuitenkaan muuta kuvaa siitä, että Halonen on edelleen vaalien hienoinen voittajasuosikki.

Niinistö on saanut vaalikampanjansa uskomattoman hyvään vauhtiin. Vaalijännitys tiivistyy ”melkein tasoissa” -asetelmasta mutta myös siitä tosiasiasta, että Niinistön suosio on hivenen noussut ja Halosen vastaavasti laskenut. Viikko sitten HS-Gallupin lukemat olivat 53-47 Halosen eduksi.

Hiihtokilpailussa Halonen johtaisi, Niinistö hengittäisi niskaan ja koputtelisi välillä johtajan suksenkantoja porkillaan.

Presidentinvaalien loppusuoran kaksintaistelu on ollut sekä Haloselle että Niinistölle äärimmäisen rasittavaa aikaa. Pelkästään käsittämättömän monet tv-esiintymiset ovat verottaneet ehdokkaiden voimia niin paljon, että havaittavissa on ollut jo väsymystä.

Kokonaisuutena vaalikampanjointi todistaa suomalaisen kansanvallan elinvoimaisuutta. Presidentiksi on tarjolla kaksi kaikki mitat täyttävää ehdokasta. Järjestelmä toimii tavalla, joka saa kiitosta suomalaisilta siinä missä puolueilta ja ehdokkailtakin. Ratkaisu on jälleen kerran aidosti äänestäjien käsissä.

Vaalien toisen kierroksen käynnistyessä arveltiin hyvin yleisesti loanheiton lisääntyvän. Näin ei ole onneksi käynyt. Ehdokkaita kohti on lentänyt ala-arvoista henkistä moskaa yllättävänkin vähän.

Varsinkin Halosen kampanjasta vastaavilla on kuitenkin aihetta katsoa peiliin. Tuskin SDP:n johdossa on tehty päätöstä pelottelu-aseen käyttöönotosta, mutta kovin hanakasti esimerkiksi Uutispäivä Demari on käynyt kiinni pilkkaavassa ja vähättelevässä sävyssä Niinistön persoonaan. Niinistöstä on leivottu uhkaa koko Suomen tulevaisuudelle. Tässä asiassa on kunnostautunut myös SAK.

Sivistyneessä vaalitaistelussa annetaan arvo vastustajalle ja keskitytään korostamaan oman ehdokkaan parhaita puolia. Tästä ohjeesta eivät ole pitäneet täysin kiinni sen paremmin Halosen kuin Niinistönkään kannattajat.

Ajoittain kuumentuneiden vaalikeskustelujen perusteella kaksikko on monissa asioissa hyvin kaukana toisistaan. Tulkinta on pääosin harhaa. Esimerkiksi liian paljon aikaa saaneissa Nato-linjauksissa Halosen ja Niinistön erot ovat sittenkin mitattavissa millimetreissä. Kaiken lisäksi kumpikin ehdokas korostaa, että Natoon liittyminen vaatii taakseen kansan enemmistön tuen.

Presidentiksi on tarjolla kaksi kaikki mitat täyttävää ehdokasta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic