Uutiset

Äänestäjälle tuttua ja turvallista

Vaalituloksen jännittäminen on mukavaa penkkiurheilua, kun itse ei ole ehdokkaana, eikä ole intohimoisesti jonkin ryhmittymän takana.

Uskottava se on; Hämeenlinnassa äänestäjät eivät oikeasti halua muutoksia. Se sopii hyvin hämäläiseen luonteen laatuun. Vaikka vaalien välillä ja etenkin alla yleisönosastot täyttyvät valituksesta, suurta remonttia ei haluta. Jotain vaalituloksesta voidaan silti päätellä.

Vanhustenhuollon tilanteesta on puhuttu paljon. Kaupunkilaiset haluavat ehkä kiinnittää siihen huomiota, koska leimallisesti sosiaalitädit keräsivät runsaasti ääniä.

Pikku-Pena (sd.) Anna-Liisa Torvinen (sd.) ja Terttu Mertanen (kok.) menestyivät hyvin. Lea Savolaisesta (sd.) puhumattakaan.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kari Tamminen (kok.) oli ehkä huolissaan poliittisesta tulevaisuudestaan, kun hänen niskaansa yritettiin kaataa urheiluseurojen avustusten hiipuminen.

Huoli oli turha, sillä Tammisen äänikoriin kertyi näpsästi yli 300:n kaupunkilaisen luottamuslause.

Hämeenlinnan valtuustoon ei nousta kuin vapaaehtoisesti pois jääneiden tilalle. Istuvaa valtuutettua on hankala pudottaa. Siinä onnistui vain kristillisten Soili Hakala.

Kuluvalla kaudella Hämeenlinnan valtuusto on muuttunut neljä vuotta sitten valitusta paljon. Kaikkiaan seitsemän varavaltuutettua on noussut kesken kauden varsinaisiksi. Kuolema on korjannut satoaan, on muutettu paikkakuntaa, onpa rikosepäilykin vienyt valtuutetulta luottamuksen.

Kesken kauden nousseista valtuutetuista lähes kaikki uusivat paikkansa sujuvasti, esimerkiksi kokoomuksen Tapio Vekka vakuututtavasti yli 300 äänellä.

Isojen ryhmien viimeisille paikoille noustiin taas äänen, kahden eroilla. Rima väpättäen, joku uusista valtuutetuista kuvasi tilannettaan.

Toisaalta, jos hämeenlinnalaiset äänestäjät pysyvät entisellään, kannatus on vakaa, kun on kerran valtuuston riman ylittänyt. Täällä äänestetään mieluummin tuttua ja turvallista.

Onneksi muutama nuori onnistui änkeämään itsensä valtuuston oven raosta sisään. Ehkä sitä kautta keski-ikäistyneeseen ilmapiiriin saadaan hieman tuuletusta.

Useilla puolueilla oli ehdokaslistoillaan maahanmuuttajia. Tällä kertaa he eivät onnistuneet saamaan riittävän monen äänestäjän luottamusta.

Saapa nähdä, mitä tapahtuu, kun luottamuspaikkoja aletaan jakaa puolueiden kesken. Edetäänkö kuten työehtoneuvotteluissa. Ensin kyräillään ja kyttäillään ja annetaan kovia lausuntoja.

Kun sitten tulee aika tehdä päätökset, isot ryhmät jakavat herkkupaikat keskenään ja jättävät pienemmille, mikä ei itselle kelpaa.

Kai siellä edes jonkinlaista vääntöä on. Ei kai kaikkea ole valmiiksi sovittu, vielä?

Päivän lehti

14.8.2020