Uutiset

Äänestäjät potkaisivat nuorenparin uuteen alkuun

– Osaatkos, Kirsi sanoa, mikä laite tämä on täällä traktorin perässä, Timo Kaunisto kysyy.

– En käy edes veikkaamaan, koska naurat kuitenkin, vastaa Kirsi Ojansuu Alastarolla Kauniston tilalla.

Laite on kylvökone, jolla tilan isäntä Timo Kaunisto aikoo aloittaa kevätkylvöt. Pelloille tulee vehnää, ohraa, kauraa ja rypsiä.

Nyt aikaa on kylvöille, koska varsinaissuomalaiset äänestäjät eivät antaneet keskustalaiselle Kaunistolle uutta valtakirjaa eduskuntaan.

Toista viikkoa vaalien jälkeen asia kaihertaa sen verran, ettei Kaunisto mielellään kuuntele uuden eduskunnan kokoontumisesta kertovia uutisia.

Kirsi Ojansuu arvelee liian realismin aiheuttaneen oman putoamisensa.

– Taisin olla inhorealisti ja talouspolitiikassa kamreerimainen, koska tiedän, millaiset leikkaukset ovat tulossa. Halusin mieluummin säilyttää itsekunnioitukseni kuin huorata poliittisesti, Ojansuu analysoi.

Ero vaikutti tulokseen
Kaunisto sanoo uumoilleensa omaa putoamistaan viime heinäkuusta lähtien. Silloin julkisuuteen tuli tieto Ojansuun ja Kauniston suhteesta.

Keskustalaisissa piireissä kunnioitetaan edelleen perinteisiä perhearvoja. Niihin ei vieläkään kuulu avioero. Parempi on pitää kulissi ehjänä, tapahtuipa takana mitä vain.

– Asia oli niin tuore, että se varmasti vaikutti. Tosin olihan yleispoliittinen tilannekin hankala keskustan näkökulmasta. Rökäletappio siitä tuli. Nyt puolueen pitäisi ehkä palata alkiolaisille, edistyksellisille juurilleen.

Jossain mielessä käytiin uudet EU-vaalit. Se ei yhtään lohduta Timo Kaunistoa, joka sentään johti kansalaisjärjestöjen Ei EU:lle -kampanjaa vuonna 1994.

– Soinia ei näkynyt silloin niissä kekkereissä, Kaunisto heittää.

Ruustinnaksi vai pehtooriksi
Tyhjän päälle pariskunta ei putoa, sillä Kaunisto viljelee kotitilaansa. Yhden kauden kansanedustajana hän ei saa sopeutumiseläkettä.

Ojansuulle sitä maksetaan, koska hän ehti istua eduskunnassa kolme kautta.

Heti, kun eduskunnasta putoaminen varmistui, Kirsi Ojansuu kertoi julkisuudessa suunnitelmastaan opiskella papiksi, vaikka yksinkertaisempaa olisi ehkä ollut palata opettajaksi.

Kun Timo Kaunistolta kysyy, onko hän valmis ryhtymään ruustinnaksi, hän muistelee, että ennen vanhaan papeille annettiin suuret virkatilat.

– Tässä sinulla olisi valmis pehtoori.

Pariskunta kertoo, että pappisasia on puhuttu selväksi jo suhteen alkumetreillä.

– On hienoa, jos Kirsi pääsee toteuttamaan kutsumustaan ja nuoruuden unelmaansa.

Kirsi Ojansuu sanoo varautuneensa siihenkin, etteivät kaikki tulevat opiskelutoverit teologisessa tiedekunnassa jaa hänen armoon ja suvaitsevaisuuteen pohjautuvia näkemyksiään.

Kaunisto varoittaa tosin, että eduskunnasta vain putoaa, mutta kirkossa voi joutua helvettiin.

Vähitellen Alastarolle
Alastaron maatilasta tulee aikaa myöten pariskunnan uuden elämän kiintopiste. Sitä ennen päärakennusta odottaa iso remontti.

– Sen aikana asumme varmaan pääsääntöisesti Hämeenlinnassa. Nuorin lapsenikin vielä koulussa, Kirsi Ojansuu pohtii.

Myöhemmin elämä painottuu enemmän Alastarolle.

Timo Kaunisto sanoo, että vajaan 100 hehtaarin tila on osa-aikatila. Tilalla on myös 10 000 kanan siivekkään siitoskanala, mutta sen hän on vuokrannut pois.

– Pitemmän päälle pitää löytää myös muita töitä.

Aiemmin hän on työskennellyt mm. toimittajana ja MTK:n tiedotuspäällikkönä.

Turkistarhauksesta väitellään
Ojansuu ja Kaunisto sanovat, ettei vihreiden ja keskustan näkemyksissä loppujenlopuksi ole kovin suuria eroja.
Kaunisto sanoo kadehtivansa vihreiden poliittista kulttuuria, joka on huomattavasti keskustaa keskustelevampi.

Turkistarhauksesta ja yhdyskuntarakenteesta on pariskunnan kesken käyty kiivaimmat keskustelut. Joskus aikaisemmin myös maataloustuista tuli väittelyä.

– Nyt olen ymmärtänyt, ettei se ole vain kermakuorrutus muun maataloustulon päälle, Ojansuu myöntää.

Kaunisto ei malta olla huomauttamatta, että perussuomalaiset ovat luvanneet karsia maataloustuet yli 50 hehtaarin tiloilta.
Pariskunnan mielestä on hyvä, jos perussuomalaiset pääsevät hallitukseen ja saavat vastata antamistaan vaalilupauksista.

– He tarjosivat äänestäjille yksikertaisia totuuksia. Nyt voimme seurata, kuinka ne toimivat monimutkaisessa maailmassa. (HäSa)

Menot