fbpx
Uutiset

Äänestäjien polku kävi Muumilaaksoon

-Näyttävin piparkakkutalo!

Muun muassa näillä äänestäjien kehuilla hattulalainen Sarita Launiala ylsi Hämeen Sanomien piparkakkutalokilpailussa voittajaksi.

-Oi, siistii! Hyvä, että kaveri vinkkasi tästä kilpailusta, Launiala hihkui kuultuaan voitostaan.

Parolalainen oli väkästänyt Muumitaloaan ja sen asukkaita arviolta 5-10 tuntia – tarkkaa aikaa hän ei tiedä, sillä elämä neljän lapsen perheessä on aika hektistä ja vapaa-aika pätkittäistä. Pienin lapsista on yhdeksän kuukautta ja vanhin seitsemän vuotta.

-Itse asiassa Muumi-aihe tuli heidän kauttaan. Toiseksi pienin (2,5 v.) on kova Muumi-fani, Launiala kertoo.

Leipomisharrastus innosti kokeilemaan

Hänelle piparkakkutaloperinne juontaa jo lapsuudesta.

-Oma äitini teki niitä joka joulu. Itse olen tehnyt muutamana jouluna. Yllätyin, kuinka helppoa piparkakkutalojen tekeminen on, kun kaikki ovat varoitelleet, että se on hankalaa. Mitään ei mennyt pipariksi ainakaan tänä vuonna, Sarita Launiala nauraa.

Täksi jouluksi hän valmisti kaksi piparkakkutaloa. Näistä toinen, nukkekotiaiheinen, meni nukkekoteja harrastavalle anopille joulunaluslahjaksi.

-Siihen piirsin itse osat, mutta Muumitaloon olivat muotit valmiina. Osaan Muumi-hahmoista piirsin muotit itse.

Launiala sanoo olevansa innokas leipomaan. Hän tekee myös fantasiatyyppisiä kakkuja ystäville ja pitää blogia (http://aatanaarreaitta.blogspot.com/).

Muumi-piparkakkutalon kohtalo on joutua parempiin suihin, eli lapsille.

Pari ääntä ratkaisi voittajan

Muumitalo sai ääniä yhteensä 95. Eroa toiseksi tulleeseen, janakkalalaista palvelutalo Kotipeltoa varten valmistettuun punaiseen piparkakkutaloon oli vain kahden äänen verran.

-Johan meni tiukille! Vein sen töihin asukkaiden silmäniloksi, ja pomo laittoi sen tähän kilpailuun, kertoo piparkakkutalon valmistaja Soile Eskola.

Kolmanneksi kisassa sijoittui Hämeenlinnan seurakunnan aikuisten partiolaisten, Kaskenkaatajat ry:n, Hirsikirkko-piparkakkutalo. Neljä aikuista rakensi sitä noin yhdeksän tuntia.

-Kolmas sija on balsamia haavoille, vitsailee Isto Virtanen, yksi tekijöistä.

Hän kertoo, että puuseppänä aihevalinta, Hirsikirkko, tuli luonnostaan. Toisena “suunnittelijana” oli rakennusalan insinööri. Naiset toimivat Virtasen mukaan asiantuntijoina paistamisessa ja koristelussa.

Hirsikirkon piparihirsissä on aidot salvokset joka palassa. Tapulin kello on rakennettu marsipaanista, kuten myös pihalla seisovat partiolaishahmot. Takapihalla loikkii myös pieni jänis. Kirkon sisään voi laittaa led-kynttilän, jonka valo heijastuu kauniisti liivatteesta tehtyjen ikkunoiden läpi.

Hirsikirkko osallistui jo ennen tätä kisaa seurakunnan partiolaisten omaan kisaan, ja se myytiin huutokaupalla lähetystyön hyväksi.

Rutkasti osallistujia ja äänestäjiä

Kaikkiaan kisaan oli tarjolla 35 piparkakkutaloa.

Kuudesta finalistista neljänneksi tuli Rengossa asuvan hämeenlinnalaisen Kanerva Keskisen Majakka (27 ääntä), viidenneksi loppilaisen Kati Luhtasen Syötävän hyvä (20) ja kuudenneksi hämeenlinnalaisen Mikko Munukan Puumaja (17).

Ääniä sai antaa sekä sähköpostilla että Facebookissa. Yhteensä ääniä tuli määräaikaan mennessä 327.

Voittaja saa noin 90 euron arvoisen Myllyn paras -tuotepaketin. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet saavat noin 50 euron arvoisen Myllyn paras -tuotepaketin.

Äänestäjien kesken arvottiin viisi Hämeen Sanomien tuotepalkintoa. Ne menivät Markku Hyvöselle Lahteen, Tapani Laineelle, Risto Kanerviolle ja Helena Vuorelle Hämeenlinnaan sekä Sanna Salolle. (HäSa)

Menot