Uutiset

Ääni kuuluviin vaikka kännykällä

-Täällä on hyviä kauppoja, mutta ei sitten paljon muuta.

Näin sanoo iittalalainen Anton Sjöman, joka istuu tuolilla Kalvolan kirjastossa ja vastailee kysymyksiin. Häntä tenttaa Riku Rokkanen, ja Aki Tamminen kuvaa haastattelun kamerakännykällä.

Rokkanen ja Tamminen kuuluvat Iittalan yhtenäiskoulun 9. luokkien atk-ryhmään, joka on kurssillaan testannut kahta eri tapaa kerätä ihmisten näkemyksiä ja toiveita asuinalueensa palveluista.

Kirjastossa piti alunperin testata mielipiteiden keräämistä web-kameran avulla ilman haastattelijoita. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat matkan varrella, ja nyt asukkaita haastatellaan ja lyhyet haastattelut kuvataan kamerakännykällä.

Atk-kurssin opettaja Vesa Lehtomäki kertoo, että haastattelumateriaali lähetetään tutkijalle, joka käy läpi vastaukset.

-Ajatushan on, ettei tämä loppuisi tähän, vaan että tällä tavalla voitaisiin kerätä tietoa eri alueilta jatkossakin, Lehtomäki sanoo.

Hän ja kurssilaiset ovat muutaman kokeilukerran jälkeen huomanneet ainakin sen, että aika moni vierastaa haastattelujen kuvaamista. Se on nostanut kynnystä osallistua.

Tärkeät paikat kartalle

Aiemmin keväällä atk-ryhmä kokeili Vesa Sirosen kehittelemää karttasovellusta, johon he merkkasivat itselleen tärkeitä paikkoja ja palveluita.

-Siihen voi koota hyviä ja huonoja asioita alueelta ja esimerkiksi tapahtumia tai ehdotuksia, kertoo Linnea Juslin.

Hän sekä Jyri Järvinen ja Konsta Tasala kertovat, että sovellus vaikutti asialliselta ja helppokäyttöiseltä.

-Sen kautta voi päästä vaikuttamaan asioihin ja käyttäjätunnusten avulla voi kommentoida muiden merkintöjä ja ehdotuksia. Ryhmässä toivottiin ainakin, että uimarantaa kunnostettaisiin, he kertovat.

Molemmat atk-ryhmän projektit ovat Uudistuva kylä kaupungissa -hankkeen minipilotteja. Hankkeita on yhteensä 29, ja ne saavat toteutusta varten rahoitusta 500 euroa. Minipilotit on valittu Jukolan ja Iittalan kaupunginosista, ja suurin osa niistä keskittyy lasten ja nuorten palveluihin.

Lähiökeskukseen tulee päiväkirjahuone

Hankkeen asukasagentti Mira Sillanpää on mielissään atk-ryhmän aktiivisuudesta ja kokeilunhalusta.

-He ovat olleet valmiita osallistumaan, vaikkei onnistumisesta ole ollut varmuutta. Ja vaikka haastatteluja on kertynyt aika vähän, niissä on silti tutkijan mukaan tullut esiin erittäin kiinnostavia asioita, Sillanpää kertoo.

Hän sanookin, että tarkoitus on tehdä uusi kokeilu Iittalassa syksyllä.

-Vaikka alku on nihkeää, tällainen palautteen keräämistapa voi silti yleistyä ja osoittautua käyttökelpoiseksi. Ja hyödyntämistapoja on muitakin, esimerkiksi oppilaat voisivat kertoa terveisensä vanhempainyhdistykselle tai vanhempainiltaan kamerakännykän välityksellä, Sillanpää suunnittelee.

Jukolassa läntiseen lähiökeskukseen taas on tarkoitus rakentaa BB-talon mallin mukaan ”päiväkirjahuone”, jossa asukkaat voivat kertoa terveisiään päättäjille. Lisäksi nuorisotapahtumiin on suunniteltu kiertävää systeemiä.

-Päiväkirjahuoneen idea tuli lähiökeskuksen kävijöiltä itseltään. Moni on sitä mieltä, että näkemyksiä ja asiaa olisi, mutta harvan tulee kirjoitettua palautetta. (HäSa)