fbpx
Uutiset

Ääniä annetaan tasaisella tahdilla – "Toivottavasti äänestysprosentti nousee, eikä kyse ole vain ennakkoäänestyksen suosiosta"

Oulussa keskusvaalilautakunta varautuu toimittamaan äänestyspaikoille lisää äänestyslippuja. Rovaniemellä ääniä on annettu tuhat tunnissa. Seinäjoella jossain paikoissa jopa puolet äänistä annettiin ennakkoon.
Suomessa äänestetään parhaillaan uudesta eduskunnasta. Kuva: Tomi Vuokola
Suomessa äänestetään parhaillaan uudesta eduskunnasta. Kuva: Tomi Vuokola

Kansalaiset ovat käyneet tasaisen vilkkaasti äänestämässä myös varsinaisena vaalipäivänä.

– Tässä viiden tunnin aikana meillä on annettu 5726 ääntä, joka tekee reilut tuhat äänestäjää tunnissa. Veikkaan, että iltaan mennessä tilanne virkistyy ja ihmiset lähtevät liikkeelle, koska täällä on keväinen ja aurinkoinen sää, Rovaniemen keskusvaalilautakunnan sihteeri Ville Vitikka sanoo.

Tampereen keskusvaalilautakunnasta kerrotaan, että väkeä on ollut liikkeellä “yllättävän paljon”, siihen nähden, miten korkeaksi ennakkoäänestysprosentti nousi.

– Olen käynyt itse tänään kolmella äänestyspaikalla täällä Tampereella, niin äänestäjiä on tullut tasaisena virtana, mutta ei heitä ruuhkaksi asti ole ollut, Juha Perämaa Tampereelta kertoo.

Seinäjoen keskusvaalilautakunnan jäsen, hallintojohtaja Jari Jokinen arvioi, että vaalipäivänä Seinäjoen alueen äänestyspaikalla on rauhallista.

– Tämä olettama, koska parhaimmissa äänestyspaikoissa ennakkoäänestysprosentti oli 50. Myös niissä paikoissa, joissa äänestäjiä on vähemmän, ennakkoäänestysprosentti oli 40, mikä oli täysin poikkeuksellista, Jokinen sanoo.

Oulussa eduskuntavaalien virallinen äänestyspäivä on ollut vilkas. Näissä eduskuntavaaleissa äänestysvilkkaus on korkeampi kuin vuoden 2015 vaaleissa.

Keskusvaalilautakunta on varautunut toimittamaan äänestyspaikoille lisää äänestyslippuja, etteivät ne pääse loppumaan.

– Tähän mennessä meillä on annettu viisituhatta ääntä enemmän kuin vuoden 2015 vaaleissa, keskusvaalilautakunnan sihteeri Kirsti Lehtinen sanoo.

Viiden ensimmäisen tunnin aikana Oulussa on annettu ääniä kaikkiaan 27 277.

– Ennakkoäänestysvilkkaus meillä on ollut samaa kuin edellisten eduskuntavaalien aikana, silloin oululaiset antoivat ennakkoon 55 000 ääntä. Nyt äänimäärä kasvaa siis niistä äänistä, jotka annetaan tänään sunnuntaina, hän sanoo.

Valtakunnallista tietoa vaalipäivän äänestysaktiivisuudesta ei ole. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä toivoo, että äänestäjiä riittäisi myös tänään.

– Toivottavasti äänestysprosentti nousee, eikä kyse ole siitä, että äänestäjät ovat siirtyneet antamaan äänensä ennakkoon, hän sanoo.

Eduskuntavaaleissa ennakkoääniä on annettu 1,5 miljoonaa eli 36,1 prosenttia äänioikeutetuista. Vuoden 2015 eduskuntavaalien ennakkoäänestysprosentti oli 32,3.

Menot