Uutiset

Äänistä käydään tiukka kamppailu

Tästä se nyt toden teolla alkaa, vaalitaisto. Puolueet ilmoittivat eilen vaalipiirilautakunnille lopulliset ehdokkaansa kevään eduskuntavaaleihin.

Vaikka nimet lyötiin lopullisesti lukkoon eilen, etenkin monet uudet yrittäjät ovat tehneet vaalityötä hartiavoimin jo pitkään. Istuvat kansanedustajatkin pääsevät tositoimin vaalikentille ensi tiistaina, kun eduskunnan istuntokausi päättyy.

Ministerien kiireet eivät lopu siihenkään. Esimerkiksi maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on ilmaissut huolensa siitä, ettei ehdi kiertää kenttää siihen malliin kuin pitäisi. Nähtäväksi jää, ymmärtävätkö äänestäjät tehtävän velvoitteet.

Ennakkoäänestyksen alkuun on tänään aikaa tasan neljä viikkoa. Kuukaudessa ehtii tapahtua paljon, mutta ennakkoasetelmat ovat kutkuttavat.

Mielenkiintoisinta on seurata, miten perussuomalaisten nousu näkyy Hämeen vaalipiiristä. Yleisesti puolueelle veikataan ainakin yhtä paikkaa, mutta kysymys kuuluu, riittävätkö puolueen äänet Hämeessä jopa kahteen kansanedustajaan.

Perussuomalaisten ehdokkaista vahvimmilla ovat ehkä päijäthämäläiset James Hirvisaari ja Sirkka-Liisa Papinaho, mutta myös hämeenlinnalaiset Ismo Soukola ja Marianne Koivisto ovat liikkeellä tosissaan.

Perussuomalaisten on ennakoitu pyrkivän etenkin keskustan, SDP:n ja vasemmistoliiton apajille. Vasemmistoliitto onkin vaarassa menettää ainoan paikkansa, sillä pitkäaikainen kansanedustaja Matti Kauppila ei ole enää ehdolla.

SDP:llä on puolestaan jaettavana eduskunnan jättävän Satu Taiveahon äänet. Niitä havittelee etenkin viime kunnallisvaalien ääniharava Iisakki Kiemunki (sd). Toisaalta ei ole sanottua, että puolue pitää huhtikuussa nykyiset neljä paikkaansa. Istuvat kansanedustajatkaan eivät voi pitää jatkopestiä itsestäänselvyytenä.

Hämeen vaalipiiri on kampanjointialueena hankala, sillä se jakaantuu kahteen itsenäiseen maakuntaan. Perinteisesti kantahämäläiset ehdokkaat ovat kahmineet ääniä myös Päijät-Hämeestä, mutta toiseen suuntaan vuotoa on ollut selvästi vähemmän.

Ilmiö näyttäisi toistuvan myös näissä vaaleissa. Päijäthämäläisiä ei ole suurin joukoin Hämeenlinnan vaalitilaisuuksissa näkynyt, Forssan kulmista puhumattakaan. Sen sijaan osa kantahämäläisehdokkaista on kiertänyt Lahden suunnalla kuin omilla kotikulmillaan.

Päijät-Hämeestä ääniä ovat keränneet perinteisesti etenkin SDP:n hämeenlinnalaisehdokkaat. Toisaalta esimerkiksi Jari Koskisen (kok.) ääniä tavoitteleva Sari Rautio (kok.) on tuttu nimi ainakin Lahden jääkiekkopiireille.

Myös Forssan seudulla käydään mielenkiintoinen kamppailu äänistä. Ehdolla on Anttilan lisäksi tunnettuja nimiä kuten ulkoministeri Alexander Stubbin avustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.), ex-kansanedustaja Minna Lintonen (sd.), jääkiekko- ja kulttuuripersoona Alpo Suhonen (vihr.).

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic