fbpx
Uutiset

Aapismaidon tuotanto on päässyt hyvään vauhtiin

Aapismaidon tilalla Pälkäneen Kirpussa maidontuotanto on päässyt hyvään vauhtiin aikaisemman yrittäjän konkurssin jälkeen.

Aapismaito on Suomen suurimpia karjatiloja, vaikka lypsävien lehmien määrä on pudonnut noin sadalla aiemmasta.

-Viime maanantaina lypsyssä oli 170 lehmää. Navetassa on kolme lypsyrobottia, jotka kaikki tuottivat yli 2 000 kiloa maitoa päivässä, sanoo Aapismaidon karjanhoidosta vastaava Anne Mattila.

Tilan isännän Pasi Mattilan mukaan maitoa tulee nyt odotusten mukaisesti, kun uusitut järjestelmät on saatu toimimaan.

-Uusimme ruokinta-, lannanpoisto- ja automaattilypsyjärjestelmät, mikä näkyy nykyisissä tuloksissa.

Ensimmäinen Lely-robotti asennettiin tilalle viime vuoden helmikuussa. Robottien vaihtojen yhteydessä uusittiin myös lannanpoistojärjestelmä.

Noin 90 prosenttia kaikesta lannasta hoidetaan Slalom-lannanpoiston avulla. Kaikki lanta käsitellään lietteenä, jota varten tilalle on rakennettu kolme uutta lietesäiliötä. Lietelannan levitykseen tilalla on käytettävissä 418 hehtaaria peltoa, joista osa on sopimuspeltoja.

-Biokaasun tuotantoon olisi hyvät mahdollisuudet. Nykyisillä tariffeilla tuotanto ei kuitenkaan kannata. Valtiovalta ei suosi biokaasua, Pasi Mattila selvittää.

Rehua apesekoittimesta

Ruokintajärjestelmää uusittaessa erillinen apevaunu korvattiin kiinteällä apesekoittimella. Automaattinen aperuokkija tekee seoksen ohjelmoidun reseptin mukaan ja jakaa sen osoitetulle lehmäryhmälle.

Säilörehusekoitteessa on muun muassa vehnä-kauraseosta, porkkanaa ja rypsiä. Täysrehua lehmät saavat robotilta, kun ovat lypsyssä.

Uusi ruokintajärjestelmä säästää päivittäistä työaikaa neljästä kuuteen tuntiin.

Suurnavetan toiminnasta vastaa Mattiloiden lisäksi kolme työntekijää, joista kaksi on vakinaisia.

NHK-Keskus osakkaana

Aapismaidon aiempi omistaja kaatui liian suureen velkamäärään. Pasi Mattilan mukaan myös navetan laitteiden toiminnassa oli ongelmia.

Pasi ja Anne Mattila ostivat vuonna 2007 valmistuneen suurnavetan konkurssipesältä pienen empimisen jälkeen vuoden 2009 lopussa. Omistajaksi perustettuun Aapismaito Oy:hyn tuli 40 prosentin osuudella NHK-Keskus Oy.

Yritys on toimittanut Aapismaidon uudet laitteistot. Se vastaa myös Aapismaidon tilaneuvonnasta ja huollosta.

NHK-keskuksen toimitusjohtajan Onni Korhosen mukaan Aapismaidossa on vielä kehittämisen varaa, vaikka tilan toiminta onkin jo saatu mukavaan vauhtiin. Hänen toivelistallaan on neljäs robotti ja sata lypsävää lehmää lisää. (Häsa)

Menot