Uutiset

Äärikokemus elähdyttää veljeyttä

Eurooppalaisen äijäporukan viikonvaihteen Saariselän retki on herättänyt yllättävän ankaraa arvostelua. Hyvä sisar- verkoston edustajana oppositiojohtaja Mari Kiviniemen (kesk.) kuului jo virkansa puolesta paheksua, ettei sisar Jutta Urpilaista (sd.) kelpuutettu mukaan, vaikka tämä sentään on hallituksen rahaministeri.

Mikael Jungner, uransa loppumetreillä valtakunnankärtyksi äitynyt puoluesihteeri puolestaan pahoitti Saariselän reissusta mielensä koko Suomen työväenluokan ja etenkin sen demarisiiven osattomuudesta.

On ilmeistä, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) isännöimän poikaporukan saunassa riitti selänpesijöitä ilman Urpilaistakin. Tosin absoluuttista faktaa asiasta ei ole, koska lehdistöltä rajattiin pääsy saunatiloihin.

Lappiin on iät ja ajat menty äijäsakilla ja jätetty naisväki kotiin. Edelleen vahvoissa voimissa oleva perinne juontaa jo muinaisen erä-Suomen ajoilta. Pirkkalaiset kävivät uutterasti verottamassa nautintoihinsa kuuluvaa Saamenmaata, eikä moinen touhu ollut ollenkaan naisille sopivaa katseltavaa.

Niinpä heidät lapsineen sekä vanhukset, jotka eivät enää kyenneet jousta jännittämään, jätettiin kotiin. Majapaikka valittiin ympäri vuoden sulana pysyvien virtavesien vaiheilta. Tästä katsotaan Nokian ja Tampereen seutujen pysyvän asutuksen saaneen alkunsa.

Mitä äijäsakki sitten Sääriselän seminaarissa teki ja koki? Aina niin puuhakas kokoomusveli Alex Stubb esitteli uusia suksiaan ja kehua retosti estoitta hiihtokilometriensä suurta määrää. Tunturituulen vauhdilla hän syöksyi ladulle ja navakassa pakkasessa hänen paluutaan odottelevat vieraat toivoivat pääsevänsä mahdollisimman pian tunturihotellin lämpöön kuuman totin ääreen.

Paikalle oli raahattu myös kiusaantuneen oloinen alkuperäisväestöä edustava saamelaispariskunta poroineen vieraiden ja kansainvälisen lehdistön äimisteltäviksi. Poroilta oli sarvet katkaistu, jotta uteliaiden veljien ei tarvinnut pelätä puskemista tai muuta sopimatonta, ehkä EU-kriittistä käytöstä puolivillien eläinten suunnalta.

Yhteenkuuluvuutta vahvistettiin vaatettamalla koko joukko ilmeisesti kiinalaisvalmisteisiin Haltin tuulipukuihin ikään kuin muistuttamaan vieraita globaalista ulottuvuudesta ja sen tuomista ongelmista taantuvalle Euroopalle.

Toisekseen yhtenäinen asu syventää veljeyttä, mikä on erityisen arvokasta vaikeissa elämäntilanteissa. Tämänhän me kaikki sotaväen käyneet hyvin tiedämme.

Äärimmäinen kokemus voimaannuttaa veljeyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen. Arktisessa talvessa värjötellyt, lauhkeisiin euroilmoihin tottuneet isokenkäiset olivat valmiit millaisiin kompromisseihin tahansa, kunhan vain pääsisivät pois pakkasesta.

Viimeistään tunturihotellin kipakat saunanlöylyt sulattivat mielet avoimiksi pohtimaan maailman syntyä ja sen myöhempää kehitystä.

Kun äijärinki pyhäiltana väsyneinä, mutta onnellisina nousi suihkariin Ivalon kentällä, todettiin yksissä tuumin, että seminaari ilman saunapolulla astelevaa Juttaa voi sittenkin onnistua.

Päivän lehti

21.1.2020