fbpx
Uutiset

Äärioikeistolainen Jair Bolsonaro nousi Brasilian presidentiksi 55,2 prosentin äänisaaliilla

Vihapuheista tunnettu, kampanjansa aikana puukotuksen kohteeksi joutunut Bolsonaro nousi Etelä-Amerikan suurimman valtion johtajaksi.
Brasilian presidentinvaalin sunnuntaina voittanut Jair Bolsonaro, 63, tervehti kannattajiaan käytyään äänestämässä Rio de Janeirossa.

Äärioikeistoa edustava Jair Bolsonaro, 63, voitti Brasilian presidentinvaalin sunnuntaina järjestetyllä toisella kierroksella. Hän sai äänistä 55,2 prosenttia, kun vastaehdokkaan, työväenpuolue PT:n ehdokkaan Fernando Haddadin äänisaalis oli 44,8 prosenttia, kertoi maan vaalilautakunta TSE uutistoimisto Reutersin mukaan.

Bolsonaron valinta tietää dramaattista muutosta Etelä-Amerikan vaikutusvaltaisimmalle maalle ja maailman neljänneksi suurimmalle demokratialle, jota on johdettu vasemmalta miltei koko 2000-luvun.

Bolsonaro on entinen armeijapäällikkö. Hän on ensimmäinen armeijataustainen presidentti sen jälkeen, kun maan sotilasjuntta väistyi vuonna 1985 hallittuaan maata yli kaksi vuosikymmentä.

Naisiin, homoihin ja etnisiin vähemmistöihin kohdistuvista vihapuheista tunnettu Bolsonaro lupaa uudistaa poliittisen johdon ja vähentää rikollisuutta.

Hän aikoo värvätä entisiä armeijapäälliköitä varapresidentiksi ja ministereiksi. Rikollisuutta hän lääkitsisi sallimalla aseiden ostamisen ja antamalla poliiseille laajemmat oikeudet ampua rikollisia.

Soitto Trumpilta

Ensimmäisessä puheessaan voiton jälkeen Bolsonaro sanoi kunnioittavansa demokratian periaatteita, mutta haluavansa ottaa Brasilialle uuden suunnan.

– Emme voi jatkaa flirttailua sosialismin, kommunismin, populismin ja äärivasemmiston kanssa. Me muutamme Brasilian kohtalon, Bolsonaro sanoi Reutersin mukaan.

Avoimesti Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ihaileva Bolsonaro sanoi Brasilian keskittyvän ennemmin omaan talouskasvuunsa kuin suhteiden vaalimiseen naapurimaiden kanssa.

Trump soitti Bolsonarolle onnitellakseen tätä voitosta. Valkoisen talon mukaan Amerikoiden suurimpien valtioiden johtajat sitoutuivat vahvasti työskentelmään rinnakkain.

Varoitus ihmisoikeusjärjestöiltä

Bolsonaro on hyötynyt vasemmistolaisen PT-puolueen kannatuksen laskusta. PT johti maata 13 viimeisestä 15 vuodesta ja sysättiin sivuun vuonna 2016 laman ja poliittisen korruptioskandaalin seurauksena.

Tuhannet Bolsonaron kannattajat juhlivat voittoa Rio de Janeirossa hänen rantatalonsa edustalla ilotulituksin, Reuters kirjoitti.

– Bolsonaro ei ole idolini enkä tiedä hallitseeko hän hyvin, mutta olemme toiveikkaita. Ihmiset haluavat eroon PT-puolueesta, he eivät kestä enää korruptiota, sanoi 39-vuotias Tatiana Cunha juhlahumun keskeltä Reutersille.

Lähes yhtä monelle brasialaiselle Bolsonaron voitto oli kova pettymys, jonka pelätään heikentävän ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kehotti maan tuomareita, syyttäjiä, mediaa ja järjestöjä olemaan hereillä Bolsonaron demokratian heikentämisyritysten suhteen.

Menot