Uutiset

Ääripäät paljastuvatkäden käänteessä

Hillitty nyökkäys, syvä kumarrus, hellä poskisuudelma tai nöpöisä nenätervehdys. Tapoja tervehtiä löytyy eri kulttuureista moneen lähtöön. Länsimaissa vaalitaan kuitenkin kättelykulttuuria, keskiajalla alkanutta tapaa osoittaa, ettei kättelijältä löydy hihasta terveydelle haitallisia yllätyksiä. Rehti kädenpuristus mielletään merkiksi hyvistä aikeista. Me suomalaiset olemmekin vuosisatojen saatossa tottuneet kättelemään. Vai olemmeko?

Onnistuneessa kättelyssä tervehtijä ei kiinnitä huomiota kädenpuristukseen. Yleisimmin havaitsemmekin vain kättelyn ääripäät. Olematon kättely antaa välinpitämättömän, pahimmillaan jopa ylimielisen kuvan, jos toisen kättä ei vaivauduta puristamaan edes nimeksi asti. Toki se saattaa olla merkki myös ujoudesta tai kertoa tahdosta pysyä etäällä. Jotkut kuitenkin käyttävät velttoa puristusta myös tehokeinona ilmaistakseen eriarvoisuutta. Ele tuntuu lähinnä siltä, kuin yrittäisi vaivata taikinaa.

Toisessa ääripäässä ovat nämä kättä paiskaavat luunmurskaajat. Heitä kätellessäsi tunnet niveliesi natinan, kun nyrkki kiertyy kämmenesi ympärille kuin mikäkin kuristajakäärme. Otteen tiukentuessa kuulet pakokauhuin vallassa korvissasi oman veresi kohinan, kun horisontti alkaa kutistua näkökentässäsi pieneksi pisteeksi. Takaraivossasi jyllää peteparkkosmaiseen tyyliin varoituslaulu; mitä minä sanoin minun sormeni pettää. Ainoa lohtu tulee tiedosta, ettet ole vastaanottamassa itsenäisyyspäivää.

Jos taas haluaa olla nuorekas, on paikallaan rapakon takaa rantautunut fist bump eli nyrkkitervehdys, jossa vastaantulijat napauttavat uljaasti nyrkit yhteen. Amerikkalaisessa The Journal of Hospital Infection -lehdessä julkaistun tutkimusten mukaan tämä nuorekas, erityisesti urheilijoiden ja räppärien suosima, tapa tervehtiä levittää bakteereja kolme kertaa vähemmän kuin perinteinen kättely.

Useimmiten miellämme kättelystä kieltäytymisen epäkohteliaaksi, loukkaavaksi, jopa vihamieliseksi. Ilman perusteluja sitä se toki on. Kyse on kuitenkin jo lapsena opitusta tavasta, jota eivät edes nykypäivän viruspandemiat tai antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ole saaneet kitkettyä kulttuuristamme. Toisaalta tarttuvat barbababat antavat anteeksi kättelyn hansikkain. Kuulemma etiketin mukaan hanskat kädessä saa kätellä muutoinkin kuin maailmanlopun kynnyksellä, mikäli ne somistavat molempien käsiä.

Tosiaan, eihän se kätteleminen ole pelkästään toisen ihmisen koskettamista. Se on kohtaamista, läheisyyden luomista, sopimuksen solmimista tai sovinnon hieromista. Kättely saattaa vaikuttaa pieneltä eleeltä, mutta sillä on suuri vaikutus. Mitä sinä haluat viestiä kättelyllä tai kättelemättä jättämisellä?

Asiasanat