Uutiset

Äärivasemmisto valitsi jo opposition

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Paavo Arhinmäki, 33, valittiin toistamiseen vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Hänen asemaansa ei puoluejohtajana voi kuvata kuin vahvaksi, sillä valinta oli yksimielinen.

Vasemmistoliiton Jyväskylän puoluekokous oli sopuisa. Äärivasemmistossa on perinteisesti riidelty, nyt ajoittain erittäin katkerat kiistat on kyetty painamaan yhteisvoimin taka-alalle.

Jako maltillisiin ja stalinisteihin on siirtymässä puolueessa historiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että vasemmistoliitto valmistautuu ensi kevään eduskuntavaaleihin rivit mallikelpoisessa järjestyksessä.

Mielipidekartoitusten valossa puolueella on mahdollisuus noin kymmenen prosentin ääniosuuteen, jos sen ehdokasasettelu ja vaalikampanja onnistuvat täydellisesti.

Vasemmistoliitto kilpailee vaaleissa neljänneksi suurimman puolueen asemasta vihreiden ja perussuomalaisten kanssa. Puoluekokouksen tunnelma oli selvä: ainakin perussuomalaiset pitäisi vaaleissa voittaa.

Vasemmistoliiton ohjelma on ankkuroitu vahvasti menneeseen aikaan – näin siitä huolimatta, että puoluetta johtaa lähes nuorisopoliitikoksi laskettava Arhinmäki.

Ohjelma on koristeltu kauniilla sanoilla ja tavoitteilla, asiallisesti se lepää tyhjän päällä. Suomen kansantalous on pahassa ahdingossa, tästä huolimatta vasemmistoliitto on valmis kasvattamaan hyvinvoinnin ylläpitämisestä kertyvää laskua.

Suunta on täysin väärä, sillä suomalaisilla on edessään väistämättä elintason lasku. Kysymys on vain siitä, kuinka rankkoja ratkaisuja talousongelmat edellyttävät ensi keväänä alkavalla vaalikaudella.

Keskeistä on kasvun turvaaminen, mutta tässäkin vasemmistoliitto vetää päälle jarrua. Jos Suomi luopuisi ydinvoimasta, kuten Jyväskylän puoluekokous vaati, kasvun tärkeä veturi olisi poissa pelistä.

Vanhaa ajattelua kuvaa suhde valtionyhtiöihin. Arhinmäki vaatii niiden aseman vahvistamista ja takana on ajatus siitä, että valtion omistamilla yhtiöillä on vahva yhteiskunnallinen tehtävä.

Valtionyhtiöt toimivat aivan samoilla markkinoilla yksityisten yritysten kanssa. Jos markkinat ovat tukossa, eivät kannattavuudesta huolehtivat valtionyhtiöt pysty tekemään taikatemppuja esimerkiksi työllisyyden ylläpitämiseksi.

Arhinmäen käsittämättömin idea on yhä valtion omistama kansanpankki, jonka tehtävä olisi palvella kansaa. Puoluejohtajan olisi jo paikallaan kertoa, millä rahalla pankki perustetaan, ylläpidetään ja kuka sen asiakkaaksi pääsisi nauttimaan halvoista lainoista ja korkeista talletuskoroista.

Vasemmistoliiton ohjelma on niin paljon omaperäinen ja talouden kovista tosiasioista irrallaan, ettei Paavo Arhinmäestä ole vaalien jälkeen vakavasti otettavaksi hallitusneuvottelijaksi.

SDP:n vasemmistoliitto ajaa ahtaalle. Puolue lupaa niin paljon, etteivät demarit voi tässä politiikan huutokaupassa pärjätä.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic