Kolumnit Uutiset

Aarnihonkien aika on ohi

Rauhoittukaapa nyt te, jotka neljä vuotta sitten solvasitte eroavaa pääministeriä Matti Vanhasta (kesk.) ja nyt Jyrki Kataista käpykaartilaisiksi ja hukkuvasta laivasta loikkaaviksi rotiksi. Itsenäinen mies tulee ja menee niin kuin itse tykkää. Hän tekee elämänsä ratkaisut aivan muualla kuin torikokouksissa.

Seitsemän vuotta keulapaikoilla, pää- ja valtiovarainministerinä on ankara savotta kelle tahansa. Vain parkkinahkainen Paavo Lipponen (sd.) on nykyaikaisen miesmuistin aikana pistänyt paremmaksi kahdeksalla pääministerivuodellaan.

Pääministerillä on koko ajan neljä, viisi rintamaa auki. Brysselissä pitää ravata jatkuvasti pitämässä isänmaan asiaa esillä. Hallitus on pidettävä pystyssä niin sisäisissä kuin opposition paineissa. Puoluettakin olisi hyvä johtaa ja kiertää kenttää.

Ministerin on kuunneltava toriväkeä, joka ilmaisen vaalimakkaran sinapit tuulipukunsa rinnuksilla tuppaa iholle, aukoo päätään ja tuputtaa ajatuksiaan. Hänelle pitää hymyillä, vakuuttaa hänen aatostensa ylivertaisuutta ja luvata viedä ne heti ensi viikolla hallituksen iltakouluun. Jatkuva itseään tyhmempien ihmisten liehakointi syö kovaakin miestä.

Jokaisen menestyvän miehen takana on myös nainen, puoliso ja lapset. Heillekin on aikaa löydyttävä. Kovankin teflonpinnan alta löytyy tunteva ihminen.

Hallitus on kahta demaritaattoa lukuun ottamatta leimallisesti nuorten, alle viisikymppisten kabinetti. Myös puoluejohtajat ovat vasta komsomol-iässä. Ajan merkit eivät enää ole suotuisat aivan untuvikoille, vaikka yleensä, jos vaihtamaan pääsee, ainakin akkaa tai autoa, pyrkimys on poikkeuksetta nuorempaan.

Keskusta vaihtoi toissa kesänä 43-vuotiaan puheenjohtajansa Mari Kiviniemen 51-vuotiaaseen Juha Sipilään, kun ”Kiviniemen pärställä ei enempää irronnut”.

Sosiaalidemokraatit aikovat ilmeisen tosissaan siirtää 38-vuotiaan Jutta Urpilaisen ehdokasjäseneksi Wanhoihin towereihin ja korvata hänet 52-vuotiaalla Antti Rinteellä.

Myös Jyrki Kataisen, 42, seuraajaehdokkaat ovat 41-vuotiasta ministeri Henna Virkkusta lukuun ottamatta eroavaa johtajaa vanhempia. Ministereistä Paula Risikko on 53-vuotias, Jan Vapaavuori 48-, Alexander Stubb 46- ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo 44-vuotias.

Politiikalla ja tavallisella työelämällä alkaa olla ikävä yhteinen piirre. Miehestä ja naisesta puristetaan mehut irti nopeasti, kierto on kiivasta. Nelikymppinen alkaa työhönotossa olla jo ainesta, joka mieluusti pidetään portin ulkopuolella, vanhemmista puhumattakaan.

Aarnihonkia, Virolaisia ja Sorsia, ei yhteiskunnallisessa elämässä enää vartu. Keskeisten päättäjien joukko on sen verran etevää, että älyää hypätä oravanpyörästä, kun vielä itse pääsee ja kelpaa toisaalle.

Ne, jotka eivät siihen pysty, jämähtävät riviedustajiksi norkoilemaan uutta, mutta epätodennäköistä kutsua ministeriksi tai vetäytyvät äänestäjiensä hylkääminä kotiin kiukuttelemaan.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic