fbpx
Uutiset

Aarnion istuttavaksi jää noin 3 vuotta – Tuomio tuli hovioikeudessa 18 rikoksesta, osa syytteistä hylättiin

Hovioikeuden mukaan Jari Aarnio on epäilyittä niin sanottu "Pasilan mies", jonka prepaid-liittymistä lähetettiin lukuisia viestejä huumausaineiden levittämisen ja salakuljetuksen järjestelyissä.
Lännen Median tietojen Aarnio passitetaan aluksi Sörnäisten vankilaan Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi
Lännen Median tietojen Aarnio passitetaan aluksi Sörnäisten vankilaan Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin hovioikeus piti ennallaan Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden tuomion useista törkeistä huumausainerikoksista ja muista rikoksista.

Lännen Median tietojen Aarnio passitetaan aluksi Sörnäisten vankilaan Helsingissä.

Aarnion vankilatuomio on mitaltaan yhteensä 13 vuotta, koska hänellä on aiempi kolmen vuoden tuomio niin sanotussa Trevoc-haarassa. Aarnio osallistui esteellisenä poliisin seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi laitteita valmistavassa Trevoc-yhtiössä.

Aarnio joutuu istumaan tuomiostaan todennäköisesti runsaat kolme vuotta.

Ensikertalaisuus vie tuomion pituudesta todennäköisesti puolet. Tutkintavankeudessa Aarnio on ehtinyt istua hieman yli kolme ja puoli vuotta, mikä vähentää istuttavan osuuden hieman yli kolmeen vuoteen.

Lue myösAarnion asianajaja Leppiniemi: “Aarnio ilmoittautuu itse vankilaan”, tuomio oli pettymys – Poliisi on ehtinyt etsintäkuuluttaa Aarnion

Tuomio säilyi pääosin ennallaan, osa syytteistä hylättiin

Aarnio sai tuomion yhteensä 18 rikoksesta.

Hovioikeuden mukaan Aarnion rikokset ovat “poikkeuksellisen häikäilemättömiä”, “erittäin vakavia ja vahingollisia”, “muille aiheutuvista seurauksista piittaamattomia”.

Aarnio sekä hänen rikoskumppaninsa, huumerikoksista ja törkeistä huumerikoksista tuomitut ex-jengipomo Keijo Vilhunen ja Mari Romano on kaikki määrätty heti vangittaviksi.

Käräjäoikeuden tuomio joulukuulta 2016 säilyi pääosin hovioikeudessa, mutta osa syytteistä hylättiin. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut tuomion pituuteen.

Tuomio tuli viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, todistajan uhkailusta, virka-aseman väärinkäyttämisistä ja törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä, todistusaineiston tärvelemisestä, yllytyksistä virkavelvollisuuden ja -salaisuuden rikkomiseen sekä virkavelvollisuuden ja -salaisuuden rikkomisesta.

Hovioikeudessa hylättiin syytteet yhdestä yllytyksestä virkavelvollisuuden sekä -salaisuuden rikkomiseen, yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lisäksi virka-ajalla harrastetusta seksistä nostetut syytteet kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Hovioikeus: Aarnio oli “Pasilan mies”

Aarnion vastaisen näytön ydin muodostuu hovioikeuden mukaan televalvontatiedoista sekä uusina todisteina esitetyistä kulunvalvontatiedoista poliisin tiloissa.

Uudet todisteet Aarnion kulkuavaimesta yhdessä teletietojen kanssa muodostavat kihlakunnansyyttäjä Antti Sundbergin mukaan vahvan näytön.

– Hovioikeus päätti näiden perusteella, että Aarnio on Pasilan mies, jonka puhelimia on käytetty huumeiden tuomiseen ja levittämiseen, Sundberg tiivistää.

Jo käräjäoikeudessa keskeisinä todisteina esitettiin televalvontatietoja prepaid-liittymistä, joita käytettiin järjestelyihin hasistynnyrien salakuljettamisessa Hollannista Suomeen vuosina 2011 ja 2012.

Liittymien omistajasta alettiin puhua ”Pasilan miehenä”, koska suuri osa liittymillä rikollisille lähetetyistä viesteistä lähetettiin, kun liittymien käyttäjä oli Pasilassa.

Hovioikeuden mukaan uusina todisteina esitetyt tiedot Aarnion kulkuavaimesta osoittavat, että prepaid-liittymien sijainti osuu yhteen minuuttien tarkkuudella Aarnion sijainnin kanssa poliisin tiloissa.

Aarnio vangitaan vapaalta jalalta

Aarnio on odottanut hovioikeuden tuomiota vapaalla jalalla viime vuoden kesästä lähtien, jolloin tapauksen oikeuskäsittely päättyi.

Oikeus vapautti Aarnion, koska tuomion antamisessa tiedettiin kestävän pitkälle vuoden 2019 puolelle, mikä olisi merkinnyt oikeuden mukaan kohtuuttoman pitkää vangitsemisaikaa tuomion odottamisvaiheeseen.

Hovioikeudessa jäi ratkaistavaksi vain se, kevennetäänkö käräjäoikeuden tuomiota ja saako Aarnio tuomion myös käräjillä kaatuneista virkarikoksesta ja vielä yhdestä törkeästä huumerikoksesta.

Pidennystä rangaistukseen ei hovissa ollut enää mahdollista tulla, koska käräjillä Aarnio tuomittiin jo maksimirangaistukseen.

Tuomiota laadittiin hovioikeudessa yhteensä yli vuoden ajan. Viimeinen oikeusistunto pidettiin kesäkuun puolivälissä vuonna 2018.

Pitkää kestoa selitti etenkin se, että pelkkiä tutkintapöytäkirjoja on yli 10 000 sivun edestä.

800 kiloa hasista salakuljetettiin Suomeen metallitynnyreissä

Tuomion mukaan Aarnio järjesteli noin 800 kilon hasiksen maahantuonnin Hollannista Suomeen vuosina 2011–12.

Jutusta puhutaan huumetynnyritapauksena, koska hasis tuotiin Suomeen kuudessa metallitynnyrissä.

Rikostutkinnan kuluessa alettiin puhua “Pasilan miehestä”, jonka tuntemattomiin puhelinnumeroihin useat huumetapauksen epäillyt olivat soitelleet.

Teknisessä selvityksessä havaittiin, että liittymät kulkivat usein samoissa paikoissa kuin Aarnio.

Aarnio kertoi, että puhelimia käytettiin huumepoliisissa yhteydenpitoon rikollisten tietolähteiden kanssa, mutta oikeuden mukaan Aarnio käytti niitä hasiksen salakuljetuksen järjestämiseen.

Kymmeniä tuhansia euroja kukkapenkin mullissa

Myös Aarnion käytössä olleet rahavarat ovat olleet käräjäoikeudessa syyttäjien mukaan tapauksessa vahvimpaan kuuluvaa näyttöä.

Aarniolla on ollut käytössää yli puolen miljoonan euron varat, joiden alkuperälle ei ole selitystä. Syyttäjien mukaan rahat ovat peräisin huumekaupasta.

Osa rahoista, noin 65 000 euroa löytyi kotietsinnässä piilotettuna Aarnion pihan kukkapenkistä.

Puolustuksen mukaan rahakätkö oli rikollisten tekemä lavastus.

Aarnion puolustus pyrki osoittamaan hovioikeudessa, ettei huumetynnyrien sisällöstä ole aukotonta näyttöä. Hovioikeudessa Aarnion puolustus myös kritisoi voimakkaasti keskusrikospoliisin tekemään rikostutkintaa.

“Saarana” tunnetun prostituoidun, joka oli yksi tapauksen avaintodistajista, kuulustelut etenivät Aarnion puolustuksen mukaan asiattomasti, kun poliisi muun muassa tarjosi hänelle kuulustelujen ulkopuolella ruokaa ja alkoholia ravintolassa.

Käräjäoikeus hylkäsi viime viikolla Aarnion ja poliisijohdon syytteet virkarikoksista

Huumetynnyritapaukseen nivoutuvat myös viime viikolla Helsingin käräjäoikeuden ratkaisemat käräjät, joissa oli syytettyinä korkeaa poliisijohtoa virkarikoksista.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet poliisijohtoa vastaan. Syytteessä olivat Aarnion ja hänen kahden alaisensa lisäksi muun muassa jo eläkkeelle jääneet entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja entinen Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Tapauksessa oli kyse siitä, rikkoivatko syytetyt virkavelvollisuuttaan, kun Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi ei pitänyt kirjaa käyttämistään tietolähteistä eli “vasikoista” kuten säännökset vaativat.

Poliisijohdon osalta oikeus ratkaisi, olivatko esimiehet laiminlyöneet valvontavelvoitteensa alaistensa toimista.

Poliisijohdon käräjät kytkeytyvät tiiviisti huumetynnyrijuttuun, koska Aarnio peitteli huumetapauksessa yhteydenpitoaan rikollisten kanssa juuri tietolähdetoiminnan varjolla.

Aarniota epäillään yhä murhasta laiminlyöntiepäilyn vuoksi

Seurantalaitteita valmistavan Trevoc-yhtiön tapauksesta Aarnio tuomittiin rekisterimerkintärikoksesta sekä petoksesta, lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, jotka olivat kaikki muodoltaan törkeitä.

Tuomion mukaan Aarniolla osallistui esteellisenä seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi Trevoc-yhtiössä.

Tapauksessa Aarnio johti oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitosta harhaan ja oli mukana salaamassa rooliaan Trevoc-yhtiössä.

Lisäksi Aarnio on epäiltynä vuonna 2003 tehdystä murhasta, jonka tutkinta avattiin uudestaan viime vuoden heinäkuussa.

Epäilynä on, että Aarnio tiesi turkkilais-ruotsalaisen rikollisen Volkan Ünsalin suunnitellusta palkkamurhasta eikä estänyt sitä, vaikka oli vastuuasemassa huumepoliisin päällikkönä.

Ünsal murhattiin sen jälkeen, kun hän oli vienyt osan Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdyn rahankuljetusryöstön saaliista.

Menot