Uutiset

Aarre esiin Kreikan saarelta

Antiikin mailla on historiastaan sekin etu, että seuduilta löytyy haudattuja aarteita. Tämä tuli todistettua nyt Kreikassa, kun Aigeianmerellä sijaitsevalta saarelta paljastui hauta-aarre.

Kreikan kulttuuriministeriö ilmoitti, että aarre löytyi Thassoksen saarelta. Arvokkaat kulta- ja hopeakorut oli kätketty muinaiseen hautausmaahan noin vuonna 400 eKr.

Aarteesta on tähän mennessä saatu kaivetuksi esiin noin 150 esinettä. Arvoesineiden kaiverruksiin on ikuistettu muiden muassa delfiinejä, kukkia sekä voiton jumalatar Nike.

STT-DPA

Hollywood-tähtiä vierailee Kiinassa

Kiinalaisilla elokuvafaneille on luvassa harvinainen tilaisuus tavata joitakin Hollywoodin kirkkaimpia tähtiä. Nimekästä näyttelijä- ja ohjaajajoukkoa odotetaan ensi vuonna Pekingiin ja Shanghaihin juhlistamaan kiinalaisen filmiteollisuuden 100-vuotista taivalta.

Kiinalainen elokuva-alan järjestö on ilmoittanut, että ainakin Dustin Hoffman, Angelina Jolie ja ohjaaja Oliver Stone ovat jo vahvistaneet saapumisensa. Neuvottelut ovat vielä käynnissä ainakin 20 muun kanssa.

Vierailut liittyvät helmikuun loppupuolelta heinäkuun puoleen väliin jatkuvaan elokuvafoorumiin. Amerikkalaistähtien on määrä puhua näyttelemisestä, ohjaamisesta ja tuottamisesta.

Kiinan odotetaan viidessä vuodessa nousevan Aasian nopeimmin kasvavaksi elokuvamarkkinaksi. Tällä haavaa titteli kuuluu Etelä-Korealle. Vuosittain kiinalaisteattereissa saa ensi-iltansa vain 20 Hollywood-filmiä, mutta lähes jokaisesta elokuvasta tulee laittomia DVD-kopioita myyntiin muutamassa viikossa.

STT

Kirkonkello palaa torniinsa

Edesmenneen albanialaisen miehen suku palautti kuolleen seitsemän vuotta sitten vohkiman kirkonkellon. Suku perusteli kellon palauttamista sillä, että kellon varastaminen oli selvästikin heittänyt kirouksen miehen niskaan.

Suku ojensi kellon hartaana ortodoksina tunnetulle maanviljelijälle Peco Ndoniille. Suku pyysi Ndonia pitämään huolen siitä, että kello palaa takasin kirkkoon jonne se kuuluukin.

– Suku uskoo, että pyhän esineen varastaminen toi miehelle rangaistukseksi kuoleman, Ndoni kertoo.

– Samalla he toivovat, että kellon palauttaminen helpottaa heidän suruaan ja vapauttaa kuolleen sukulaisen kirouksesta, Ndoni jatkaa.

Aivan heti kelloa ei voi sijoittaa takaisin kirkkoon. Se pitää ensin kunnostaa varkaan jäljiltä. Kellosta nimittäin puuttuu pala, josta varas tarkasti, sisältääkö kello kultaa vai ei.

Pronssisia kirkonkelloja on Albaniassa varastettu runsaasti. Niissä kun uskotaan olevan kultaa, joka saa kellojen äänen kantautumaan kauemmaksi.

Kirkonkelloja on varastettu yksinkertaisesti myös sen takia, että keräilijät pulittavat niistä sievoisia summia.

STT-Reuters

Huippukallis tryffeli pääsi pilaantumaan

Huippukalliin tryffelin hankkinut brittiravintola on kokenut nolon takaiskun. Peräti 40 000 euroa maksanut jättiherkku pääsi pilaantumaan.

Muhkeat 850 grammaa painanut tryffeli löydettiin Italian Toscanasta. Sen ostivat lopulta Zafferano-nimisen brittiravintolan asiakkaat. Luksusravintola tuli kuitenkin ahnehtineeksi liikaa julkisuutta: Zafferano pisti tryffelin näytteille hieman liian moneksi päiväksi.

Sieniaarteen esittelyn päätteeksi ravintolan kokki lukitsi tryffelin jääkaappiin ja lähti neljäksi päiväksi lomalle – jääkaapin avaimet taskussaan. Kun kokki palasi lomalta, tryffeli oli pilaantunut ja aarre oli pakko heittää suoraan roskiin.

Uutistoimisto AFP ei tiennyt kertoa, joutuiko ravintola pulittamaan korvauksia tryffelin maksaneille asiakkailleen.

STT-AFP

Tupakoinnista synti?

Myös hengenvoimat ovat nyt liittyneet taisteluun tupakointia vastaan. Näin voi väittää ainakin sillä perusteella, että Thaimaan buddhalaisten johto halua tupakka-askeihin erikoisen lisävaroituksen.

Tavoitteena on saada tupakka-askeihin teksti ”tupakan antaminen munkille on synti”. Hankkeen takana on ajatus, jonka mukaan tupakointi vahingoittaa karmaa.

Röyhyttelyn luokittelu synniksi on Thaimaassa osa laajempaa kampanjaa. Kansallinen buddhalaistoimisto tähtää siihen, että kaikki maan temppeleissä nähtävä savu on jatkossa peräisin suitsukkeista, ei tupakasta.

STT-DPA

Avaruusromun kanssa ei leikkimistä

Luulisi, että avaruuslennoilla on tilaa huristella aluksella mielin määrin. Luulo ei ole tiedon väärti: alati lisääntyvä avaruusromu muodostaa riskejä taivaanvahvuuden liikenteelle.

Ihmisen avaruusreissuillaan hylkäämä jäte kiertää planeettaamme huimalla vauhdilla. Koska romun vauhti on jopa 50 000 kilometriä tunnissa, jo pieni maalinpalanen voi aiheuttaa suurta vahinkoa osuessaan avaruusalukseen.

– Juuri viime viikolla meidän oli tehtävä avaruudessa väistöliike, myöntää Euroopan avaruusjärjestön ESAn edustaja, professori Walter Flury.

Avaruusliikenteen asiantuntijat ovatkin pohtineet, että avaruusromu voi pian olla heille vastaava riski kuin hirvikolarit ovat autoilijoille.

STT-DPA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic