fbpx
Kolumnit Uutiset

Aasinkaistalla ajaa maailman nopein kansa

Hiihtolomalla hiertynein hermoin pysähtyy autoilija ABC:lle, muttei hallitse ajamisen aakkosia. Maanteillämme käydään taas hurjia kilvanajoja.

Työ- ja elinkeinoministeriö viestitti hiljattain, että maahanmuuttajille ei rakenneta työllistymiseen ohituskaistoja. Maanteille ohituskaistoja ei varsinkaan tarvita, edes maahansyntyneille.

Tuonkin aasinsillan rakensin ihan itse, koska moisiin ei valtion liikenneropoja liikene. Toivottavasti ei enää myöskään aasinkaistoihin.

Tiedättehän ne?

Aasinkaistasta tiedotetaan autoilijalle hyvissä ajoin liikennemerkillä. Siinä lukee esimerkiksi “ohituskaista, 2 km”. Aasinkaista on sitten se kahdesta viereisestä kaistasta oikeanpuolimmainen.

Heti kun ohituskaistasta ilmoitetaan, muistaa muulikuski mainoksen, jossa hänet julistetaan kuuluvaksi maailman nopeimpaan kansaan.

Vaikka olisi körötelty edelliset 29 kilometriä seitsemääkymppiä, löytyvät äkkiä kuin Ferrarin varikolta ne kadoksissa olleet tehot.

Sitten mennään koko “ohituskaistan” pituudelta tuhatta ja sataa (vain hädin tuskin kuvaannollisesti ilmaistuna).

Keitä nuokin luulevat olevansa? Yrittävät ohittaa ohituskaistalla!

Visiot ja todellisuus, teoria ja käytäntö, huitelevat liikennesuunnittelussa ihan eri sfääreissä.

Yhä enemmän puhutaan liikenteen automatisaatiosta ja älykkäästä väylänpidosta, mutta tien päällä tyhmyys tiivistyy.

Toivottomimpia kiitoratoja ovat puolustusvoimien varalaskupaikat Heinolan Lusissa ja Jokioisilla. Päästäkseen siihen saakka selvästi hitaammasta ohi pitäisi vasempaa kaistaa painella ainakin sataaneljääkymppiä. Siinä on lentoonlähtö lähellä.

Joku voi olla sitä mieltä, ettei Suomessa ole yhtään välttämätöntä tiehanketta sen jälkeen, kun rakennettiin Turun ohikulkutie.

Mutta rahareikiä riittää ilman ohituskaistojakin. Hiljattain julkistetulla liikenneväylien korjausvelkaohjelmalla päästään vasta hiukan raapaisemaan asfalttipintaa.

Milloin pääsi unohtumaan ohituskaistan idea?

Senhän piti tarjota turvallinen mahdollisuus ohittaa muuta liikennettä hitaammin kulkeva ajoneuvo, vastaantulevasta liikenteestä isommin huolehtimatta.

Ohituskaista ei ratkaise tien tukkoisuutta. Ei allergisesta nuhasta kärsivällekään tehdä kolmatta sierainta.

Menot