Uutiset

Aatteen kriisiä Lipponen ei ratkaissut

Politiikka, vaikuttaminen ja valta. Niiden päälle SDP:n tänään entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen, 64, on ymmärtänyt. Listaa voi täydentää ja tarkentaa. Lipponen on johtavia Eurooppa-poliitikkoja, vakaumuksellinen demari ja Suomessa kiistatta valtiomies-sarjan yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Tässä ollaan tänään SDP:n istuessa puoluekokoustaan Jyväskylässä. Lipposelle olisi voinut käydä toisinkin, sillä hän putosi 1987 vaaleissa eduskunnasta.

Kansa pelasti Lipposen äänestämällä hänet takaisin eduskuntaan vuoden 1991 vaaleissa. Sitä myöten oli tie auki SDP:n puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Kansanedustaja Minna Lintosen kuuluisan kuvauksen mukaan Paavo on söpö. Kahdeksan vuotta pääministerinä ja kaksitoista SDP:n puheenjohtajana kertovat muusta kuin söpöydestä. Vallassa pysyy vahva!

Lipposen valtakautta leimasi demareiden ja kokoomuksen yhteistyö. Kun keskusta vuoden 2003 eduskuntavaaleissa kiri maan suurimmaksi puolueeksi ja otti pääministerin salkun, Lipponen jätti hallituksen. Hän siirtyi eduskunnan puhemieheksi.

On yhä hämärän peitossa miksi Lipponen näin päätti. Selitykseksi on tarjottu ”pääministeri tai ei mitään” – vaatimusta: kun pääministeriys meni keskustalle, Lipponen ei viitsinyt lähteä ministeriksi toisten komenneltavaksi.

Todellinen syy taisi olla keskustan ryöpytys Lipposen Yhdysvaltain matkasta, mikä kärjistyi Irak-skandaaliksi ja pääministeri-keskustajohtaja Anneli Jäätteenmäen eroon.

Lipponen teki kannanotoissaan selväksi, että hän piti Jäätteenmäen toimintaa täysin moraalittomana. Hallitukseen lähdön este oli Jäätteenmäki?

Kuva tapahtumista tarkentuu toivottavasti aikanaan Lipposen muistelmissa.

Monet torvet soivat ja korostivat, että Lipposen ote puolueesta kirpoaa ja hallitus on pulassa, koska sitä ryhtyy johtamaan ex-pääministeri hallituksen ulkopuolelta.

Arviot menivät tasan tarkkaan metsään. Lipponen on niin kokenut politiikan kettu, ettei hän tällaisiin kuoppiin putoa. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksella on ollut työrauha ja SDP:tä Lipponen johti viimeiseen puheenjohtajapäiväänsä asti.

SDP:n puheenjohtajan vaihtumisen merkitystä liioitellaan. Puheenjohtajalla on toki tärkeä rooli kaiken aikaa kaupallistuvassa ja pinnallistuvassa puoluemarkkinoinnissa. Mediakasvo voittaa vaalit, yrmynaama häviää.

Lipponen kirjasi puheenjohtajana monta voittoa, sosiaalidemokratian kriisin ratkaisijaksi hänestä ei ollut – eikä tähän ole hänen seuraajastakaan.

SDP on valtionhoitajapuolue, jonka ajatusmaailmassa on ensin yhteiskunta, sitten yhteiskunta, sitten yhteiskunta ja vasta seuraavaksi yksilön vastuu omasta elämästään sekä lähipiiristään.

Mallissa kehityksen suunta on tämä: yhteiskunnan rooli vahvistuu, sen tehtävät kasvavat, julkisen puolen menot paisuvat, verotus kiristyy…

Yhteiskuntakeskeisen ajattelun purkaminen on SDP:lle vaikeaa. Mikä puolue nyt aatteestaan voisi luopua?

markku.peltonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

16.7.2020