Uutiset

Aatteen paloa isänmaan puolesta

-Kadettikunnassa vallitsee edelleen vahva veljeyshenki, sanoi Kanta-Hämeen Kadettipiirin isännöimään maanpuolustusjuhlaan lauantaina Raatihuoneella osallistunut eversti evp Perttu Peitsara. Upseeriksi hän valmistui kadettikurssilta 39 vuonna 1955.

-Hämeenlinna tuntuu edelleen kotikaupungilta, sanoi täällä asepalveluksensa suorittanut ja upseerin uransa aloittanut Peitsara. Sotilasura vei miestä myöhemmin Helsingin kautta Tikkakoskelle Ilmavoimien viestikoulun johtajaksi vuonna 1972.

-Upseerius on sitä, että siirto tullessaan koskee koko perhettä, Peitsara kiteytti.

Työnkuvaa hänen mielestään leimaa entistä vahvemmin kansainvälistyminen. Vuosi vuodelta on kotimaassa tiivistynyt puolustusvoimien ja siviilimaailman yhteistyö.

Yksilön oikeuksia puolustavassa maailmassa kadettikunnan työ muuttuu entistä tärkeämmäksi.

– Voimme kuitenkin tukeutua arvoihin, joihin yhteisössämme kasvetaan ja joihin meidät on kasvatettu, sanoi Puolustusvoimien tervehdyksessään kenraalimajuri Juhani Kääriäinen.

Kadettikunnan juhlassa Vuoden kadetiksi valittu yliluutnantti Sami Vuorinen Rajavartiolaitokselta totesi upseerin tehtävien olevan perinteistä kouluttamista, mutta tarjoavan myös mahdollisuuden asiantuntijatehtäviin oman alansa osaajana.

Merisotakoulusta kadetiksi toissavuonna valmistunut Vuorinen sanoi uravalintansa kirkastuneen armeija-aikana Ilmavoimissa Rovaniemellä.

Arvot ja asenteet

Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja Anneli Tainan mukaan meillä maanpuolustushenki on veteraanien arvostuksen myötä voimissaan. Kadettikunnan hän totesi tehneen ansiokasta työtä kansalaisten maanpuolustustahdon ylläpitämiseksi.

-Suomalaisten vahvuus on koko kansan osallistumisessa maan puolustamiseen koulutettuina sotilaina tai siviilitehtävissä.

Maanpuolustushengestä ja arvoista Kadettikunta pitää hyvää huolta. Vielä tänä vuonna yhdistys aloittaa tutkimuksen nuorison asenteista maanpuolustukseen.

90 -vuotisen toimintansa kunniaksi Kadettikunta julkisti Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa uuden historian ja turvallisuuspolitiikan multimediaoppimisympäristön Maailman muutos ja Suomi.

Hankkeen tuottajan, Kadettikunnan lisäksi opetusmateriaalia ovat olleet valmistamassa puolustusvoimat, Opetushallitus ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto.

Aiheeseen liittyvän yli 300-sivuisen kirjan on kirjoittanut valtiotieteen tohtori, eversti Pekka Visuri. Hän on tehnyt myös käsikirjoituksen multimediaan.

Maailman muutos ja Suomi -kirjaa jaetaan 1600 kappaletta opetusmateriaaliksi historian opettajille. Opetusmultimedia on internetissä kaikkien vapaasti käytettävissä osoitteessa www.maailmanmuutos.fi

Kadettikunnan kunniajäseneksi juhlatilaisuudessa kutsuttiin kenraaliluutnantti Heikki Tillander. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic