Uutiset

Abortit eivät lopu kieltämällä ne

Päivi Helminen samasti abortit sekä naisten seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet (HäSa 17.3.). Juuri tällä pötypuheella EU-parlamentin arvokonservatiivit perustelevat sitä, että eivät halua antaa rahaa seksuaali- ja lisääntymisterveystyölle kehitysmaissa.

Oikeasti on kysymys kokonaisuudesta, jossa tärkeintä on sukupuolivalistus, tiedon jakaminen ehkäisystä ja sukupuolitaudeilta suojautumisesta, ehkäisyvälineiden jakaminen sekä raskaana olevien ja synnyttävien naisten terveydenhuolto. Abortteja on sitä vähemmän, mitä tehokkaammin kaikki edellä mainittu toimii. Tämä tiedetään Suomen omastakin kokemuksesta.

Mutta maailmassa yli 200 miljoonaa paria eivät saa haluamaansa ehkäisytietoa ja -välineitä.

On silmien sulkemista tosiasioilta vastustaa seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä abortin vastustamisen varjolla. Juuri tällä verukkeella George W. Bush USAn lopetti presidenttinä ollessaan rahoituksen kaikilta seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä tekeviltä järjestöiltä.

EU pystyi vain osittain paikkaamaan tätä rahoitusvajetta ja niinpä seurauksena oli tuhansia ja taas tuhansia ei-toivottuja raskauksia ja puoskarien tekemiä abortteja, samoin synnytyksiä, joissa tuhannet ja taas tuhannet nuoret naiset kuolivat tai vaurioituivat.

”Elämän suojelulla” perusteltu politiikka johti aivan päinvastaisiin tuloksiin.

Missään maassa abortit eivät ole loppuneet kieltämällä ne. Jos abortti ei ole laillinen, nuoret naiset teettävät niitä puoskareilla henkensä kaupalla. Senkin tiedämme Suomen omasta historiasta. Sen, joka pitää aborttia pahana, pitäisi tukea eikä vastustaa seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä.

Satu Hassi

EU-parlamentin jäsen (vihr.)

Bryssell

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic