Kolumnit Uutiset

Absurdille saa nauraa (ja pyöritellä päätä)

Minä pudotan ankkurin veteen, joka odottaa / että veneeni pohjasta tappi irtoaa / vesi on tyyni, myrsky tekee tuloaan.

Ihana valo on monille tuttu ralli, mutta mistä Samuli Edelmann oikeastaan laulaa? Kielikuvilla siinä kaiketi pelataan, kenties hieman roiseillakin, kuka tietää.

Entä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kielikuvat?

Pääministeri taisi tavoitella Brysselissä hieman toisenlaista metaforaa kuin tulppaa paatissa, kun hän iloitsi Palvelualojen ammattiliiton ratkaisusta lähteä kilpailukykyneuvotteluihin.

Vai tavoittiko Sipilä sittenkin jollain hämärällä tavalla jotain olennaista?

Kotimaisen työmarkkinapolitiikan kuukausia jatkuneissa käänteissä on ollut havaittavissa myös koomisia ja absurdeja piirteitä. Tämä ja tuo ei neuvottele mistään, koska nämä ja nuo ovat sitä ja tätä mieltä. Hohhoijaa.

Tulppa paatista, niin päästään eteenpäin!

Samantyyppinen, pienimuotoinen ja tahaton Absurdistan löytyy myös Hämeenlinnasta. Sunny Car Centerin jälkipyykkiä pestään valtuustossa, lehtien palstoilla, poliisilaitoksella ja ehkä leivättömän pöydän äärellä.

Suuri yleisö saattaa olla aiheeseen jo täysin kyllästynyt. Niin monta käännettä ja väitettä, totuutta ja puolitotuutta on kuultu, että pitkämielinen tympääntyy vähemmästäkin.

On vuotoa, puhelinta, Sambiaa, investoria, nigerialaiskirjettä ja keskusrikospoliisia, mutta autokauppaa ei tunnetusti missään. Osallisten mielestä lehtijutut aiheesta ovat lähes säännöllisesti virheellisiä tai vähintään puutteellisia.

Tulppa paatista, niin päästään eteenpäin!

Tarkoituksellisen tolkutonta menoa on luvassa ensi viikolla Ylellä, kun vain kertaalleen televisiossa pyörähtänyt Kiimaiset poliisit palaa ruutuun peräti 23 vuoden tauon jälkeen.

Sarjan yhteydet normaalimaailmaan ovat varsin vaatimattomat. Varttuneempi väki muistaa, miten haastatteluissa ohutta yläpilveä tavoittelevan Jouko Turkan ohjaamat poliisit kommunikoivat. Luvassa on paljon huutoa, ähellystä ja räkää.

Kiimaiset poliisit tehtiin Turkan mukaan rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta. Ylen arkistoista löytyvän loppukohtauksen poliisi pakenee pahaa maailmaan kalakatiskaan. Siitäs saavat, Miami Vicen ihailijat.

Dada, irtoava veneen tappi ja SCC mielessä aion katsoa ainakin yhden jakson alusta loppuun.