Uutiset

Afganistan on hyvällä tiellä

Puolustusvoimien komentajan, kenraali Ari Puheloisen mukaan Afganistan on hyvällä tiellä kohti parempaa tulevaisuutta.

– Koulua käyvien lasten määrä on moninkertaistunut, ja tyttöjen koulunkäynti on yleistynyt. Myös Afganistanin omien asevoimien koulutuksessa on saavutettu hyviä tuloksia, Panssariprikaatissa Parolannummella torstaina vieraillut Puheloinen sanoo.

Suomella on Afganistanin ISAF-joukoissa 145 sotilasta. Ensi vuoden alkuun mennessä suomalaisjoukon määrä nousee 195:een.

Vahvuuden nostaminen merkitsee valtiolle 5,5 miljoonan euron lisäkuluja. Summa on sisällytetty valtioneuvoston eduskunnalle antamaan tämän vuoden ensimmäiseen lisätalousarvioon.

ISAF on Naton johtama ja YK:n valtuuttama monikansallinen kriisinhallintaoperaatio, jossa perinteisestä rauhanturvaamisesta on siirrytty yhteistoimintaan Afganistanin omien turvallisuusviranomaisten kanssa.

Puheloinen puhuu mentoroinnista ISAFin uuden strategian mukaisesti.

– Suomalaisia upseerit toimivat afganistanilaisten joukkojen esikunnissa ja yksiköissä johtajien mentoreina ohjaamalla ja kouluttamalla sekä opastamalla heitä alaistensa koulutuksessa.

– Tavoitteena on auttaa afganistanilaisia rakentamaan ja kehittämään omaa maataan. Rauhanturvaajien tehtävänä on luoda tähän riittävän turvalliset olosuhteet.

Puheloisen mukaan Suomi suunnittelee parhaillaan yhdessä Ruotsin kanssa sitä, miten toimintaa kehitetään tämän ja ensi vuoden aikana. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020