fbpx
Uutiset

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden hakemuksista ei tehdä nyt päätöksiä – jäädytys perustuu pakolaisjärjestön linjaukseen

Afganistanilaiset erikoisjoukot seisovat vartiossa elokuussa Kabulissa sen jälkeen, kun lähelle presidentin palatsia ja hallituksen toimistoja oli tehty aseellinen hyökkäys. Suomessa on viime viikkoina keskusteltu, onko turvapaikanhakijoita turvallista palauttaa Afganistaniin.

Suomen Maahanmuuttovirasto Migri kertoo viestipalvelu Twitterissä, ettei se tällä hetkellä tee päätöksiä afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin.

Tämä päätöksenteon jäädytys perustuu YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreeseen linjaukseen Afganistanista. UNHCR:n mukaan sisäinen pako ei ole mahdollista pääkaupunki Kabuliin tai alueille, jotka ovat ei-valtiollisten joukkojen hallinnassa.

Migri selvittää nyt, mitä UNHCR:n linjaus merkitsee. Virasto ei anna lisätietoa asiasta ennen kuin se on ehtinyt käydä asian tarkemmin läpi.

Tilanne selvitetään

Poliisilla ei ole suunnitelmia kenenkään palauttamisesta lähipäivinä Afganistaniin.

– Tilanne selvitetään yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Sen jälkeen tehdään tarvittavat linjaukset, Suomen poliisi kertoo Twitterissä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautukset Afganistaniin ovat nousseet puheenaiheeksi viime kuukausina.

Kahdentoista viimeksi kuluneen kuukauden aikana Migri on tehnyt päätöksen noin 4 200 afganistanilaista turvapaikanhakijaa koskien.

Myönteisiä on niistä ollut lähes kolmetuhatta ja kielteisiä noin tuhat.

Menot