fbpx
Uutiset

Afganistanin vaalien ongelmat jatkuvat

Afganistanin vaaleja eilen vaivanneet ongelmat ovat jatkuneet tänäänkin. Myös tänään äänestäjien biometrisessä tunnistautumisessa on ollut vaikeuksia ja listat rekisteröityneistä äänestäjistä ovat olleet puutteellisia, jos niitä on edes ollut, kertoo vaalivalituslautakunnan tiedottaja.

– Suurin osa meitä eilen vaivanneista ongelmista jatkuu tänään, tiedottaja kertoi toimittajille.

Hänen mukaansa osa äänestyspaikoista avautui myöhässä ja niistä puuttui äänestyslappuja.

Afganistanin parlamenttivaaleja jouduttiin monin paikoin jatkamaan tänään ongelmien vuoksi. Kaikkiaan vaaleja jatkettiin yli 250 äänestyspaikalla. Sen sijaan vajaat 150 äänestyspaikkaa, joissa äänestystä oli tarkoitus jatkaa, jouduttiin pitämään suljettuina turvallisuussyistä, kertoi keskusvaalilautakunta.

Eilisestä poiketen tänään äänestyspaikoilla ei ole koettu väkivaltaa. Sen sijaan tienvarsipommi tappoi viranomaisten mukaan 11 ihmistä itäisessä Nanganharin maakunnassa.

Eilen vaaleihin liittyvissä väkivaltaisuuksissa kuoli tai loukkaantui uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan lähes 300 ihmistä.“Vaalilautakunta osoittanut kyvyttömyytensä”AFP:n haastattelemien vaalitarkkailijoiden luottamus Afganistanin keskusvaalilautakuntaan ei ollut viikonlopun näyttöjen perusteella korkealla. He eivät uskoneet, että se kykenee järjestämään myöskään ensi vuoden presidentinvaaleja kunnolla.

– Ei minkäänlaista, vastasi vaalivalmisteluja kuukausien ajan seurannut nimettömänä pysyttelevä länsidiplomaatti kysymykseen, minkälainen luottamus hänellä on vaalilautakuntaan.

– Vaalilautakunta on näyttänyt selvästi kyvyttömyytensä järjestää hyväksyttäviä ja läpinäkyviä vaaleja, arvioi Afganistan-tutkija Thomas Ruttig.

Kaikkiaan vaaleihin oli rekisteröitynyt noin yhdeksän miljoonaa äänestäjää. Monet kuitenkin epäilivät, että suuri osa rekisteröinneistä oli tehty väärennetyillä papereilla vaalivilppitarkoituksessa.

Afganistanin sisäministeriön mukaan 44:ää ihmistä vastaan on jo nostettu syytteet vaalivilpistä.

Asiasanat

Menot