Uutiset

Afrikan keltainen valaisee taideviikkoja

Kiertävä taidefestivaali kurvaa elo-syyskuussa Hämeenlinnan Verkatehtaalle-paitsi, että Art Häme ’11 ei tarkkaan ottaen ole lainkaan tuontitavaraa eikä edes festivaali. Taideviikot syntyvät suurelta osin niistä tapahtumista, joita Verkatehtaalla muutenkin järjestettäisiin.

Hämeen taidetoimikunnan kokoaman taidefestivaalin ohjelmaan sisältyy alustavien suunnitelmien mukaan mm. Verkatehtaan Kirjan aika -kirjallisuusfestivaali elokuun lopussa. Kuvataiteissa painottuvat taidemuseon ja gallerioiden suuret Afrikka-näyttelyt, jotka jatkuvat kesästä asti. Teatteri tarjoaa yleisötyöpajoja syksyn ensi-illoistaan.

Mikä tästä kaikesta tekee taidefestivaalin, läänintaiteilija Sirpa Haapaoja?

-Art Hämeessä kokonaisuus on kuin tarjotin. Tapahtuma tuo näkyvyyttä ja kuuluvuutta sen eri osille, hän sanoo.

Haapaojan mielestä taideviikot ovat hämäläisen kulttuurin nostatusta. Hän toivoo, että esimerkiksi Kiasman satelliittinäyttelyinä toteutettavat Afrikka-näyttelyt taidemuseossa ja galleria Koneessa kiinnostavat yleisöä myös valtakunnallisesti.

Vähintään yhtä tärkeää on saada kaupungin taideväki yhden pöydän ja yhteisen tavoitteen ääreen.

-Kun väki on koolla, ideat jalostuvat. Riihimäen ja Forssan esimerkit ovat näyttäneet, että vaikutus jatkuu vielä seuraavina vuosinakin, hän sanoo.

Ideat vielä ?jalostumassa

Hämeenlinnan Verkatehtaalla 26.8.-11.9. vietettävä Art Häme ’11 on kolmas Hämeen taidetoimikunnan luotsaama taidetapahtuma. Ensimmäinen oli 2009 Riihimäellä, toinen viime vuonna Forssassa.

Art Häme sai alkunsa Riihimäellä yhden taiteilijan ideasta. Kun taidetoimikunta lähti tapahtumaan mukaan, se sai oitis jatkuvuutta.

-Ajattelimme, ettei jätetä taideviikkoa yhteen kertaan vaan tehdään siitä kiertävä konsepti, Sirpa Haapaoja sanoo.

Yhteistä Riihimäen, Forssan ja Hämeenlinnan tapahtumille on lähinnä se, että taidetoimikunta koordinoi ja markkinoi ohjelmaa ja antaa järjestelyihin ja työpajoihin muutaman tuhat euroa rahaa. Sisällöt muovataan joka paikkakunnalla sellaisiksi kuin osallistuvat ”instanssit” tahtovat.

Haapaojan mainitsemat ”instanssit” eli hämeenlinnalaiset taidelaitokset, yhdistykset ja muut tapahtumajärjestäjät kokoontuivat tiistaina jatkojalostamaan festivaali-ideoitaan.

Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Taina Lammassaari ja amanuenssi Maria Laine odottavat, että Ars Häme toisi lisää yleisöä museon näyttelyihin.

Taidemuseo lupaa myös kohdentaa teemaviikoille erityisohjelmaa ja yleisötilaisuuksia.

Hämeenlinnan teemoja ovat Afrikka, tuli ja vesi. Teemoja käsitellään mm. työpajoissa, näyttelyissä, seminaareissa ja symposiumeissa.

Kaikissa kolmessa Art Häme -tapahtumassa toteutettu ympäristötaidenäyttely Teokset taivasalla painottuu tänä vuonna performanssiin ja veistotaiteeseen. Vanajaveden äärelle toteutettavaan näyttelyyn odotetaan taiteilijoilta teosehdotuksia 26.4. mennessä. Teemana ovat tuli ja vesi.

Vettä ja tulta on luvassa myös kaiken kansan piknikiksi nimetyssä Vanajan tulet -installaatiossa Vanajaveden rannoilla 2.9. (HäSa)