Uutiset

Agilityn maailmanmestarit pitävät radalla hauskaa

Multa pölähtää, kun Jetti-koira ottaa vauhtia ja loikkaa renkaan läpi kotipihassaan Janakkalassa. Jipii! Koiran emäntää Tilda Kangasta hymyilyttää.

Samalla innolla kromfohrländer-rotuinen Jetti eli hienommin Jazzmo Castanet viiletti viikko sitten juniorien agilityn maailmanmestaruuskisoissa Itävallan Badenissa Tildan ohjaamana.

Jetti ja Tilda nappasivat kirkkaimman mitalin midi- eli keskikokoisten koirien luokassa. Tildan ja Jetin lisäksi talossa on kolmaskin maailmanmestari. Kääpiösnautseri Ceci eli Wexell Luuvart Cecilia oli minikoirien sarjassa ylivoimainen.

Tämä oli kolmikon ensimmäinen kisamatka ulkomaille. Kilpaileminen sinänsä on tuttua puuhaa, sillä mittelöitä riittää kotimaassa lähes jokaiselle viikonlopulle.

Vaikka maistuuhan kansainvälinen menestys toki erityisen makealta. Tilda kertoo tekstiviestien sinkoilleen puolin ja toisin heti, kun tulokset varmistuivat.

Agility on haukannut ison palan Kankaan perheen arjesta jo kuuden vuoden ajan. Alun perin lajiin innosti Tildan täti, joka harrasti agilityä oman koiransa kanssa. Pian Kankaan taloon jo tulikin Ceci. Ja sittemmin aitoja, putkia, renkaita ja muita tarvikkeita.

Tilda ja koirat treenaavat Janakkalan koirakerhon radalla kerran viikossa, ekspertin johdolla muutamia kertoja vuodessa ja lisäksi kotipihalla.

Tildan mukaan agility on kaiken käytetyn ajan väärti, sillä se on hauskaa. Hauskuus on itse asiassa yksi lajin edellytys. Jos ei ole kivaa, koiraa lakkaa kiinnostamasta.

Kiinnostuksen puutteesta ei Kankaiden takapihalla näy värettäkään. Molemmat koirat painaltavat helteestä huolimatta virne naamallaan kohti seuraavaa estettä.

Janakkalan kolmikon seuraava koitos on agilityn MM-karsinnat, jotka käydään viikon kuluttua Vantaalla. Sinne pääsevät vain Suomen huiput. Parhaista parhaat saavat paikan syyskuisiin MM-kisoihin Espanjaan.

– Junioreille on vain muutamia omia kisoja. Tämä on siitä vinkeä laji, ettei kilpailijoita juuri aseteta ikäryhmiin, sanoo Tildan isä Jari Kangas. (HäSa)

Agilityssä koira suorittaa tehtäväradan ohjaajansa ohjeiden mukaan. Kilpailuissa ratkaisevat aika ja virhepisteet.