fbpx
Uutiset

Agropolis kutistuu kutistumistaan

Jokioisilla toimivan kehitysyhtiö Agropoliksen toiminta on vaakalaudalla.

Kuntien ja julkisyhteisöjen omistama yhtiö on jo supistanut toimintaansa voimakkaasti tänä vuonna. Kun monet hankkeet vuodenvaihteessa päättyvät, henkilöstö vähenee entisestään.

Ensi vuoden alussa yhtiön palkkalistoilla on enää 4-5 henkilöä. Hanketoiminnan huippuvuosina Agropolis työllisti lähes 30 henkilöä.


Uusia hankkeita ei käynnistetä

Syy toiminnan karsimiseen löytyy yhtiön taloudesta. Agropolis on tehnyt tappiollisen tuloksen jo monena vuonna peräkkäin.

Viime vuonna yhtiö päätyi 55 000 euroa miinukselle, minkä seurauksena toimitusjohtaja Jukka Hallikas sai lähteä yhtiöstä. Myös kaksi edeltävää toimitusjohtajaa on irtisanottu talousvaikeuksien vuoksi.

Agropoliksen hallituksen puheenjohtaja, Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä vahvistaa hanketoiminnan alasajon.

-Nykyiset hankkeet viedään loppuun, mutta uusia ei käynnistetä siinä tahdissa kuin aiemmin on tehty. Tämä on meidän keinomme pienentää talousriskiä, joka yhtiöön on sisältynyt, Määttä kertoo.

Hänen mukaansa EU-hankkeet olivat vielä 2000-luvun alkuvuosina yhtiölle jopa voitollisia, sillä hankkeen rahoituskustannuksiin pystyttiin lisäämään oma voittomarginaali.

-Nyt on siirrytty aikaan, jossa jokainen hanke tekee yritykselle aina tietyn tappion ihan rakenteellisista syistä, koska rahoittajat eivät enää maksa esimerkiksi yrityksen hallinnointikustannuksia kuten ennen, Määttä kertoo muuttuneesta toimintaympäristöstä.


Edessä jopa fuusio?

Kylissä ja kaupungilla on jo pidempään puhuttu Agropoliksen olevan henkitoreissaan. Viimeisimmän huhun mukaan yhtiötä oltaisiinkin jo hyvää vauhtia fuusioimassa Forssan seudun kehittämiskeskukseen.

Määttä korostaa, ettei mitään päätöksiä ole tehty. Yhtiön hallitus pohtii eri vaihtoehtoja vasta sen jälkeen kun se on nähnyt, mihin suuntaan yhtiön talous lähtee kehittymään.

-Katsomme, miten talous onnistuu ensi vuoden aikana, kun päästään tekemään kunnolliset ennusteet siitä, kuinka paljon rakenteellista tappiota tehdään ja kuinka paljon tappiota voidaan rahoittaa firman muilla tuloilla, Määttä kertoo.

Jos kokonaiskehitys näyttää hyvältä, yhtiö voi jatkaa toimintaansa.

-Mutta jos näyttää edelleen huonolta, täytyy pohtia, onko syytä pitää erillistä yhtiötä vai pohtia jotain fuusiovaihtoehtoja. Mutta nämä ovat tässä vaiheessa vielä ihan turhaa spekulaatiota. Ainoa, mikä yhtiön sisällä on päätetty, on katsoa asiaa ensin talousriskin hallinnan kautta, Määttä toteaa.

Kuinka kauan yhtiön taloutta aiotaan nyt seurata?

-Riippuu kovin paljon siitä, mitä maailmassa nyt ylipäätään tapahtuu tässä vuoden-parin sisällä. Ei tappiokierre voi tietenkään kovin pitkään jatkua, se ei ole tarkoituksenmukaista. Mutta en minä nyt siihen vielä tässä vaiheessa kauheasti ottaisi kantaa, että mitä sitten tehdään. Toivotaan, että saadaan talouspuoli kuntoon, Määttä sanoo.

Hän muistuttaa, että yhtiön omistuspohja on harvinaisen laaja. Omistajien joukossa on muun muassa 11 eri kuntaa.

-On iso arvo, että tuollainen porukka on tämän asian taakse aikoinaan saatu. Ei ole tietysti ihan läpihuutojuttu päättää yhtiön tulevaisuudesta kaikkia kuullen, Määttä arvioi. (HäSa)

Menot