Uutiset

Ahdingolle käsittämätön ratkaisu

Hämeenlinna 20.6.2004

Poliisi löysi tiistaina, vihjeen perusteella, porvoolaisen perheen kuolleena kotoaan. Viranomaisten tutkimuksissa kävi selväksi, että nelihenkinen perhe oli surmattu ampumalla. Viimeisellä laukauksella äiti ampui, miehensä haulikolla, itsensä. Tätä ennen laukauksiin olivat menehtyneet porvoolaisperheen isä sekä 8- ja 6-vuotiaat lapset.

Poliisin arvion mukaan surmista ovat vastuussa sekä perheen isä että äiti. Teon keskeiseksi syyksi viranomaiset epäilevät vahvojen näyttöjen perusteella perheen vaikeaa taloudellista tilannetta. Isällä, joka oli yrittäjä, oli pelkästään verovelkaa lähes 85!000 euroa. Vuosikausia velkakierteessä eläneellä perheellä oli kaikkiaan erilaisia maksuja maksamatta noin 125!000 euron eli noin 750!000 markan edestä.

Vaikea velkakierre horjuttaa ihmisen henkistä tasapainoa. Tämän voi jokainen ymmärtää, mutta miksi porvoolainen perhe ratkaisi ongelmansa kaikkein järkyttävimmällä tavalla? Ennen muuta kysytään, miksi vanhemmat surmasivat rahavaikeuksiensa takia lapsensa? Tyhjentävää vastausta perimmäisiin kysymyksiin ei saada Porvoon nelossurmassa enää koskaan.

Rahapula ei voi olla missään tapauksessa porvoolaisperheen menehtymisen kaiken kattava selitys. Jostain syystä vanhempien ote elämään on täytynyt täysin kirvota, mikä on viimein johtanut terveen järjen vastaiseen tekoon. Näin on käynyt siitä huolimatta, että perhe monen todistajan mukaan eli hyvin onnellista elämää. Pinnan alla on täytynyt kyteä jo hyvin kauan äärimmäinen ahdistus, jota kukaan ulkopuolinen ei kerta kaikkiaan pystynyt aistimaan.

Hyvinvointiyhteiskunnassa pitää kysyä, tarjottiinko porvoolaisperheelle apua. Tätä on aiheellista pohtia, vaikka kukaan ei voi viranomaisten vaitiolovelvollisuuden vuoksi varmasti tietää, onko perheelle tarjottu apua. On mahdollista, että perhe on elänyt hyvin suljettua elämää. Jos perheen ympärillä on ollut vahva henkinen ”muuri”, sen rikkominen ja avun tarjoaminen on saattanut olla niin läheisille, naapureille kuin mielenterveyden ammattilaisille ylivoimainen tehtävä. Äärimmäiseen nurkkaan ajautunut ihminen voi jopa kiistää äärimmäisen kipeät ja näkyvätkin ongelmansa.

Epäoikeudenmukaista olisi osoitella sormella Porvoon ulosottovirastoa. Järjestyneessä yhteiskunnassa yksilöiden, ja perheiden, on vastattava raha-asioistaan. Jos vastuulliset tässä pahasti epäonnistuvat, kuvaan astuvat ulosottoviranomaiset, jotka tekevät vain heille kuuluvaa työtä. Porvoon tapauksessa ei ole tullut esiin seikkoja, joiden perusteella voisi väittää, että ulosotto olisi kohdellut nelossurmaperhettä epäoikeudenmukaisesti tai huonosti. Perheen tuho järkyttää tietysti myös ulosottoviranomaisia.

Porvoon nelossurma on yksittäistapaus. Vastaavien ehkäisemiseksi on jotain tehtävissä. Tärkeää on muun muassa yhteiskunnan yleinen ilmapiiri: avun!-!jota pitää pystyä myös antamaan!-!pyytäminen missä tahansa hädässä ei saa olla hävettävää.

Hyvinvointiyhteiskunnassa pitää kysyä, tarjottiinko porvoolaisperheelle apua.

Menot