fbpx
Uutiset

Ahtisaaren esityksellä huono ennuste

YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaari antaa perjantaina esityksensä Kosovon tulevasta asemasta. Hän esittänee alueelle osittaista itsenäisyyttä. Kosovon albaanit eivät tyydy niin vähään, koska tavoitteena on ehdoton itsenäisyys. Kosovoa maakuntanaan pitävälle Serbialle ja alueen serbiväestölle vähäinenkin viittaus itsenäisyyteen on punainen vaate.

Serbia ei ole tinkinyt linjastaan kovankaan painostuksen edessä. Ahtisaaren esityksellä on huono ennuste, mutta se ei vähennä sovittelutyön arvoa.

Serbian pääministerin Voijislav Kostunica on uhannut diplomaattisuhteiden katkaisulla maita, jotka tunnustavat Kosovon itsenäisyyden. Uhkauksen teho on kovin kyseenalainen. Serbian vetäytyminen kuoreensa ei ole toivottavaa, mutta kaikkein eniten siitä koituisi kiusaa serbeille itselleen.

Serbian johto ei näytä välittävän, että maan tie kohti Euroopan unionia on kahta kivisempi, jos Kosovosta ei päästä sopuun.

Millä valtuuksilla pääministeri Kostunica lausuntojaan esittää? Hän on vedonnut hallituksensa asemaan vaalien jälkeisenä toimitusministeriöstönä kieltäytyessään tapaamasta Martti Ahtisaarta Belgradissa. Serbian Eurooppa-myönteiseksi luonnehdittu presidentti Boris Tadic on löytänyt kalenteristaan aikaa tapaamiselle, mutta hänen valtaoikeutensa ovat lähinnä seremonialliset.

Onneksi Ahtisaari on ollut Belgradissa kovemmassakin paikassa: suostuttelemassa sopuun itsepäistä ja myöhemmin sotarikostuomiolle joutunutta Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia. Silloin katkeruus Balkanilla oli lähes pohjatonta.

Historia on Ahtisaarelle sekä vahvuus että rasite. Kokemuksesta on hyötyä, mutta serbit eivät muista hänen edellistä sovittelutehtäväänsä ja sen tuloksia pelkästään hyvällä.

Ilman Serbian myötävaikutusta Kosovon – ja samalla koko Balkanin – ongelmiin ei saada kestävää ratkaisua.

Serbiassakin on syytä ottaa Kosovon kysymys vakavasti, eikä siirtää ratkaisua loputtomiin. Kyse ei ole pelkästään puuttumisesta Serbian sisäisiin asioihin.

Kosovolle kuuluu itsenäisyys, ja sen takaamiseen tarvitaan kansainvälisen yhteisön selkänojaa. Epävarmuus ei voi jatkua loputtomiin.

Kosovon KFOR-rauhanturvajoukkoja komentava saksalaiskenraali varoittaa, ettei Kosovossa sallita minkäänlaisia levottomuuksia.

Tiukka linja on perusteltu. Väkivallan leimahtaminen, ensimmäinenkin laukaus, on kaikin keinoin estettävä.

Uuteen Kosovon sotaan ei ole varaa. Edellisenkin sodan jälkien korjailu on vielä pahasti kesken. Siitä kertovat myös Martti Ahtisaaren sovittelutehtävän vaikeudet ja yhä vellovat syvät epäluulot.

Naton pommitukset silloista Jugoslaviaa vastaan keväällä 1999 eivät olleet ohi muutamassa päivässä kuten alunperin oli tarkoitus. Nato kumppaneineen, joihin Suomikin kuuluu, ei ole voinut vieläkään poistua Kosovosta. Martti Ahtisaaren suunnitelma on toivottavasti askel kohti vetäytymistä.

Onneksi Ahtisaari on ollut Belgradissa kovemmassakin paikassa: suostuttelemassa sopuun Slobodan Milosevicia.

Menot