fbpx
Uutiset

Ahvenisto oikeaan arvoonsa

Suunnitelmat moottoriradasta etenevät. Ahveniston herkän luonnonsuojelualueen kylkeen suunnitellaan kansainväliset mitat täyttävää rataa, joka laajentaisi nykyistä toimintaa entisestään. Pentti Kurki- Suonio saa lehtitietojen perusteella hankkeeseensa mukaan myös Mika Salon.

Suunnitelmissa on 40 auton varikko, vip-tilat, myös hiihtäjien voitelu- sekä toimitsijatilat ja asfalttikentän laajennus. Varikon päälle on ajateltu rakentaa 3 000 hengen katsomo suurine kattolippoineen, joka toimisi äänieristeenä kaupungin suuntaan. Asfalttikenttää pitäisi myös laajentaa. Ympäristölupa tulee saada vuoden 2008 loppuun mennessä. Yrittäjä lupaa keskustella asiasta myös kaupunkilaisten kanssa.

Ympäristö- ja terveystarkastaja Hannu Lukkarinen antoi kyselyyni tietoja radan käytöstä 20.9.2006. Tämä vuosi alkanee samoilla säännöillä kuin edellinen. Varsinaiset kilpa-ajoneuvot saivat ajaa 30.4.-17.6. ja 1.8.-31.10. enintään 50 päivää. Äänekäs toiminta oli sallittua arkisin klo 9-20 ja to-su klo 10 – 18. Perjantaina kilpailuun liittyi harjoitus klo 20 saakka.

Kuusi kilpailupäivää, muutama melupäivä sekä keskiviikkoiset harjoittelupäivät kuuluivat viime vuoden ohjelmaan. Pakoputken päästä mitattu melu ei saanut ylittää 110 desibeliä.

Olen seurannut meidän tavallisten kaupunkilaistan mietteitä radan toiminnasta. Tässä joitakin lainauksia: “Meteli on lisääntynyt kahden viime kesän aikana vähintään kolminkertaiseksi. Vaikka tänä kesänä varsinaisia kilpailuja onkin ollut vähemmän, niin tuntuu ,että niin sanottuja melua tuottavia päiviä on ollut seitsemän viikossa viiden kuukauden aikana.” (Jouko Hahl, HäSa, mielipidesivu, 2.10.2006)

” Samaan aikaan kun puhutaan kauniisti ympäristöarvoista ja hyvän asumisen perusedellytyksistä, kaahataan luonnonsuojelualueen kupeessa morkoonit soiden ja uusia ratatapahtumia suunnitellen”. (Ilkka Peltoniemi, Hämeenlinnan kaupunkiuutiset 6.12.2006)

Havaintoni viime kesältä Kaurialan asukkaana ovat yhteneväiset edellisten lainausten kanssa. Tavallisen liikenteen melu, joka muutenkin täällä Tiiriön läheisyydessä on ostoskeskuksen ja asuntorakentamisen myötä huimasti lisääntynyt, on kuitenkin “normaalia” liikennemelua.

Kaikki desibelit ylittävä vaihteleva melu lähtee moottoriradalla ajoneuvoista, jotka kaasuttavat ja jarruttavat suurilla kierroksilla. Äänet nousevat ja laskevat, tunkeutuvat pakolla aivoihin aiheuttaen rauhattomuutta ja ärtymystä.

Arvelen, ettei kukaan niiden kuuloetäisyydellä asuva – ja heitä on eri puolilla kaupunkia paljon – voi olla niihin reagoimatta. Esimerkiksi ajattelutyöhön keskittyminen ei onnistu.

Moottorien jyly ottaa vauhtia radan rinteistä ja äänet kantautuvat tuulien ja ilmavirtojen mukana eri puolille kaupunkia.

Ahvenisto on tarkoitettu ihmisten virkistymisalueeksi. Hiljaisuudesta ja luonnon äänistä siellä on aiemmin voinut nauttia, menkääpä kokeilemaan ensi kesänä!

Päättäjien kannattaa nyt todella tarkkaan miettiä, millaisen painon he ympäristöarvoille antavat, ja millä arvoilla he “viihtyisää” kaupunkiamme myyvät.

Miksei näillä ilmastomuutoksen ja päästöjen vähentämisaikoina rata sopisi myös ihmisvoimalla kulkevien polkuautojen kilpailupaikaksi. Mielikuvitus ja leikkimieli liikkeelle ja Ahvenisto oikeaan arvoonsa!

Sinikka Patana

Hämeenlinna

Menot