fbpx
Uutiset

Ahvenistolla nähdään tulevia tähtiä

Ahveniston moottoriradalla pystyy vielä sivakoimaan parin metrin sähäkän sprintin.

Viimeistään kuukauden kuluttua viivalle asettuessa suksiparin tilalla on syytä olla jo ärjympi menopeli. Vaikka Formula 4, jonka kansainvälinen sarja korkataan käyntiin Ahvenistolla ratasarjan SM-kisojen yhteydessä 16.–17. toukokuuta.

F4 on kokonaan uusi sarja rata-autoilussa.

Pohjois-Euroopassa ajettavaa sarjaa on ryhtynyt pyörittämään suomalainen formulatalli Koiranen GP yhteystyössä kansainvälisen autoliiton FIA:n, kotimaan autourheilun kattojärjestön AKK-Motorsportin ja venäläisen SMP Racingin kanssa.

AKK-Motorsportin toimitusjohtajan Jani Backmanin mukaan F4:n on tarkoitus selkiyttää kuljettajapolkua, sillä pikkuformuloiden merkkiluokkia paljon.

–Englannissa ajetaan Formula Fordia, monessa Euroopan maassa Formula Renaultia ja Italiassa Formula Abarthia. Sarjat eivät ole vertailukelpoisia keskenään, Backman huomauttaa.

Formula Nelosessa puolestaan kaikki kuljettajat lähtevät samalta viivalta: kalusto, säädöt, rengasmäärä ja kisakauden pakettihinta 150 000 euroa ovat kaikilla samat.

Yhtään F4-menopeliä ei ole vielä ehtinyt rantautua Suomeen.

–Kalustoa on testattu talven ajan muiden muassa Espanjassa. Sarjasta on tulossa tasokas, sillä mukaan on ilmoittautunut parikymmentä kuskia, Backman sanoo.

F4-luokan autot ovat 150-heppaisia, joten rattiin pääsevät yli 15-vuotiaat kuljettajat. Sarjaa onkin kaavailtu kartingista seuraavalle tasolle aikovien kuljettajien ponnahduslaudaksi.

– Oma mielipiteeni on, että 15-vuoden ikäraja on hyvä. Tosin ei isompiin autoihin mikään kiire olisi siirtyä, sillä ajoihan Räikkönenkin kartingia vielä 19 vuoden iässä, Backman pohtii.

Ahvenistolla on menossa mukana myös kaksi suomalaiskuljettajaa; 15-vuotias Niko Kari Tuusulasta, joka on vuoden karting-kuljettaja, sekä Formula Fordia tahkonnut Aleksanteri Huovinen Oulusta.

Backman kuvailee Ahvenistoa varsinaiseksi kuljettajaradaksi, jossa nähdään tulevaisuuden tähtiä.

–Se on legendaarinen ja sarjan kannalta haastava rata. Ulkomaalaiset eivät osaa kuvitella, mihin he ovat tulossa.

Vihreästä valosta huolimatta rata tarkastetaan vielä toiseen otteeseen.

–Sen takia, että kuukausi sitten pidetyssä tarkastuksessa radalla oli vielä lunta. Todella hyvältä kuitenkin näyttää. Edessä on vain pieniä fiksauksia, rata-ajon lajipäällikkö Pekka Säynevirta sanoo.

Ahveniston autourheilijoiden väki on innoissaan toukokuisesta ratasarjan SM-kisojen ja F4-osakilpailun yhteisviikonlopusta.

–On tämä tosi kova juttu. Täällä ei ole järjestetty 15 vuoteen yhtä tasokasta kansainvälistä kilpailua, ratakoordinaattori Pertti Kurki-Suonio ja tiedottaja Timo Nousiainen myhäilevät.

Ahvenistolla starttaava kansainvälinen F4-sarja koostuu seitsemästä osakilpailusta, joista toinen kotimainen koitos ajetaan Alastarossa, yksi Virossa ja neljä kisaa Venäjällä.

F4:n testit ajetaan Ahvenistolla viikkoa ennen avauskilpailua, torstaina ja perjantaina 7.–8. toukokuuta. Menopeleihin pääsee tutustumaan myös Goodmanin kauppakeskuksessa 13. toukokuuta. Silloin F-Neloset ovat näytillä liikenneturvallisuuskampanjan yhteydessä. HäSa

Asiasanat

Menot