fbpx
Uutiset

Äidin sairaus ei paljon paina

– Välillä ärsyttää odotella äitiä, Leevi Vekka sanoo ja hymyilee päälle.

Äiti, Pia-Nina Vekka ei pysty pelaamaan jalkapalloa tai juoksemaan rappusia yhtä nopeasti kuin lapsensa Leevi ja Pinja. Äitiäkin se harmittaa.

Leevin mieleen muistuu yksi sulkapallo-ottelu.

– Pelistä ei meinannut tulla mitään, kun äiti kaatuili. Kaaduit ainakin neljä kertaa, Leevi sanoo ja Pia-Ninaa naurattaa.

Pia-Nina Vekka sairastui MS-tautiin joulukuussa 1998. Oireet olivat ne tyypilliset: toisesta silmästä hävisi näkö ja jaloissa oli tuntopuutoksia.

Lapset Leevi ja Pinja eivät muista, onko elämä muuttunut vai ei. Lapsista äiti on sairastanut siitä asti, kun he muistavat. Tosin apuvälineitä on tullut lisää. Nykyään äidillä on keppi.

– Äiti kysyi meiltä, miltä tuntuisi, jos se ottaisi kepin avuksi kävelemiseen. Olin jo osannut aavistaakin, että jotakin äiti hautoo. Mua se ei haittaa. Se on äidin oma valinta ja mikä sille on parasta, on ok, Leevi sanoo. Samaa mieltä on Pinja.

– Kaverit joskus kysyy, miksi äidillä on keppi. Sanon, että sillä on MS-tauti, Pinja kertoo.

Matkoja ja uusia tuttuja

Äidin sairauteen liittyy myös mukavia muistoja. Esimerkiksi matkat ovat koko perheen kohokohtia. Pia-Nina on Kanta-Hämeen MS-yhdistyksen puheenjohtaja, ja yhdistyksen porukka tekee joka vuosi reissuja.

– Ollaan oltu ainakin Visbyssä ja Pärnussa ja saatu uusia kavereita, Leevi kertoo.

Lapset ovat myös nähneet, että sairaus voi edetä monella eri tavalla. Esimerkiksi yksi tuttu on joutunut pyörätuoliin. Sairauden mahdollista etenemistä ei kuitenkaan Vekan perheessä mietitä.

– Lapset pitävät hyvin elämän syrjässä kiinni. Sairautta ei ehdi pohtia. Ihanaa on myös se, että olen osapäivätöissä, joten ehdin olemaan lasten kanssa.

MS-taudista ja sen oireista kuitenkin puhutaan perheessä avoimesti.

– Kun uusi oire ilmenee, silloin teen aina surutyötä. Mies on tärkein tukihenkilö, Pia-Nina kertoo.

Myös lapset tietävät, mitä tautiin kuuluu. Pinja on huomannut sen, että huonona päivänä äiti saattaa paiskoa tavaroita.

– Lapset kyllä huomaavat, jos olen väsynyt. Pyrimme kuitenkin siihen, että lapsista ei tule ylivarovaisia. Elämme ihan normaalia elämää.

Tosin Prismaan perhe ei lähde mielellään.

– Se on minulle kaoottiinen paikka. Enkä muutenkaan pidä shoppailusta, Pia-Nina nauraa.

Pia-Nina haluaa kuitenkin sanoa, että MS-tauti on kökkö sairaus, mutta sen kanssa pystyy elämään.

– On vielä kökömpiäkin sairauksia, ja lääkityksen avulla sairaus pysyy kuosissa. (HäSa)

Menot