Uutiset

Aids leviää yhä ruton lailla

Aasiassa asuu 60 prosenttia maapallon väestöstä. Siellä riehuvat nopeasti leviävät taudit merkitsevät siksi aina todellista katastrofia. Tällainen on nyt aids, vaikka maailman huomio on hetkeksi terrorismin ja sotien vuoksi kääntynytkin muualle.

Aids on erityisesti köyhien maiden tauti. Niissä kurjimmassa asemassa ovat lapset, sillä orpojen määrä on kohonnut jo miljooniin. Muutenkin kapeat elämisen mahdollisuudet käyvät olemattomiksi.

Maailmassa on yli 40 miljoonaa hiv-tartunnan tai aidsin kanssa elävää ihmistä. Kuusi miljoonaa heistä sai tartunnan viime vuonna.

Pahin tilanne on edelleen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, missä on arviolta 27 miljoonaa tartuntaa. Tauti on tappanut noin 22 miljoonaa ihmistä parin viime vuosikymmenen aikana.

Kehitysmaissa vain hieman yli 400 000 ihmistä saa aidsiin lääkehoitoa, kun tarvitsijoita olisi arviolta kuusi miljoonaa. Tilanne on siksi kestämätön.

Unaidsin raportin mukaan Aasian nopeasti leviävällä aids-epidemialla saattaa olla maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Hiv-positiivisia on nyt Aasiassa noin 7,4 miljoonaa. Voimakkainta tartuntojen kasvu on Aasiassa ollut mm. Kiinassa ja Vietnamissa. Eniten tartuntoja on Intiassa.

Aidsiin käytetyt varat ovat 15-kertaistuneet vuoden 1996 jälkeen nykyiseen noin neljään miljardiin euroon viime vuonna. Tämä on kuitenkin alle puolet siitä, mikä tarvittaisiin vuoteen 2006 mennessä kehitysmaissa. Siksi protestoijat vaativat yhä suurempaan ääneen halvempia lääkkeitä taudin etenemisen pysäyttämiseksi ja kritisoivat mm. teollisuusmaiden ja suurten lääkeyhtiöiden toimintaa.

YK julkisti viime vuonna raportin, jossa arvioidaan noin 15 miljoonan lapsen olevan orpoja aidsin takia. Määrä on parissa vuodessa kasvanut liki neljä miljoonaa. Köyhien maiden protestoinnin ja hädän ymmärtää.

Teollisuusmaissa tautitilanne on vielä pysynyt jollain lailla hallinnassa ja uudet tehokkaat lääkkeet otetaan käyttöön ensimmäiseksi niiden keskuudessa joilla on varaa maksaa.

Aids on nykyajan rutto, joka uhkaa jo vakavasti maailman väestön terveystasapainoa ja on saanut olettavissa olevan eliniän painumaan pahimmilla tautialueilla vain hieman yli 40 ikävuoden.

YK on aidsin torjunnassakin paljon vartijana. Vain sillä on edes tyydyttävästi voimaa organisoida epidemian torjuntahyökkäyksiä. Eikä aikaa ole hukattavaksi.

Olli Järvi

Jokioinen

Päivän lehti

3.8.2020