Kolumnit Uutiset

Aidsia ei ole ja alkoholi on terveellistä

Ihana tuo internet, kun sieltä voi noukkia juuri sen tiedon, joka itseä miellyttää.

Niin teki esimerkiksi taiteilija Toni Kitti. Hän luki aidsista netistä ja sai tietää, ettei sellaista sairautta oikeasti ole edes olemassa. Monet niin sanotut asiantuntijat näet väittävät internetissä, että aids on pelkkää propagandaa. Siispä Kitti ei myöskään varonut tartuntaa seksisuhteissaan.

Aids-diagnoosi olikin sitten hänelle iso shokki. Kitti on kertonut tästä esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja Ylellä.

Todellakin, valemedia ei koske vain Trumpia tai tietämättömiä amerikkalaisia. Kuka tahansa voi saada netin perusteella aivan vääriä tietoja. Internetissä kukin seilaa ihan omalla vastuullaan. 

Tietysti sanomalehdetkin tekevät virheitä, mutta eivät sentään tahallaan. Ja tehdyt virheet oikaistaan.

Nyt halutaan uusi, liberaali alkoholilaki Suomeen. Näyttää siltä, että kaikki asiantuntijat vastustavat A-oluen ja limuviinojen tuomista kauppoihin, mutta hallitus etenee tässäkin asiassa jääräpäisesti eteenpäin. Asiantuntijoita kuullaan, mutta ei kuunnella.

Tulee mieleen, kuinka monella mahtaa olla asiasta vanhentunutta tietoa. Vielä kymmenen vuotta sitten mediassa oli paljon juttuja siitä, kuinka kohtuullinen alkoholinkäyttö onkin terveellistä. Puhuttiin esimerkiksi punaviinien flavonoideista ja katsottiin, että alkoholi voi estää syöpää ja dementiaa ja vaikka mitä.

Tätä tietoa löytyy netistä edelleen. Sitä ei sen sijaan yleensä kerrota, että moni viini- ja alkoholitutkimus olikin alan tuottajien sponsoroimaa.

Nykyään asiantuntijat katsovat, että alkoholin haitat ovat suuremmat kuin mahdolliset terveyshyödyt. Kyse ei ole siis vain siitä, että paljon juovasta voi tulla alkoholisti, vaan siitä, että kohtuullinenkin juominen on haitallista. Alkoholi kasvattaa esimerkiksi syöpäriskiä.

Ikävä tietohan tämä on. Olisi niin mukava lipitellä hyvää viiniä ja ajatella, että tässä vielä terveyskin kohenee.

Vakavinta lakihankkeessa on, että helposti saatavilla olevat limuviinat voivat houkutella entistä nuorempia alkoholikulttuurin pariin.

Miksi ihmeessä lakiesityksestä on tehty sellainen paketti, josta ei muka voi joustaa yhtään? Onhan siinä hyviäkin asioita, kuten ihan järkevää joustavuutta ja turhanpäiväisen byrokratian vähentämistä.

Otettaisiin lakiin vain jyvät, ei akanoita.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic