Kolumnit Uutiset

Aika alkaa olla kypsä nyt...

Jäljittelemättömän kotkalaisen verbaalivirtuoosin Juha Vainio -vainaan vanha iskelmäteksti on viime viikkoina saanut kummasti uutta sisältöä.

Järjestelmä tarpeeksi on mua lypsänyt, luulen että aika alkaa olla kypsä nyt.

Ei minua vielä ole toki ihan loppuun lypsetty, mutta muuten aika on kypsä lähteä eläkkeelle. Takana on 35 vuotta sanomalehden tekoa. Kotomaamme koko kuva on vuosikymmenien aikana piirtynyt eteen, joskus häikäisevän kauniina, toisinaan myös iljettävän rumana.

Työurani ajoittuu viestinnän suurten muutosten aikajanalle. Alkuvuosina gutenbergilainen kirjapainoperinne eli loppunsa aikoja. Jutut kirjoitettiin tupakansavuisessa toimituksessa ikivanhalla Remingtonilla, maailma oli mustavalkoinen ja käsityötä tehtiin paljon.

Muutos on ollut melkoisen rapsakkaa. Aina, kun taloon oli ostettu uusinta tietotekniikkaa, kaupparatsu tarjosi vielä parempaa, nopeampaa ja helpompaa teknologiaa.

Joskus on unohtunut, että arkityössä tekniikka on sittenkin vain työkalu. Hienoillakin laitteilla voi suoltaa tyhjänpäiväistä puppua.

Tärkein tässä työssä on aina lehden lukija ja hänelle tuotettu uutinen, tieto tai elämys. Se on syytä pitää aina kirkkaana mielessä.

Sanomalehti on joskus ollut omistajilleen rahantekokone, tekijöilleen arvostettu ja luotettava työpaikka. Minusta se on enemmän.

Parhaimmillaan se on odotettu ja välttämättömäksi koettu jokapäiväinen kumppani. Se aistii yhteiskunnan valtimon sykkeen ja luo lukijalle kuvaa ympäröivästä yhteiskunnasta.

Sanomalehti on aikansa peili, yhteiskunnallisen keskustelun foorumi, virittäjä ja joskus ankara piiskuri. Monen merkittävän muutoksen tai yhteiskunnallisen uudistuksen alkusanat on painettu juuri sanomalehdessä.

Jos lehti joskus on myöhässä tai ei ilmesty ollenkaan, puhelimet käyvät kuumina. Tuskin parempaa palautetta voi saada, työllämme on merkitystä ihmisille.

Näitä pakinoita on ollut lysti kirjoitella. Ne tosin ovat vain osa, mutta näkyvä osa lehtityössä. Jos joku on joskus vetänyt herneen nenäänsä, niin hyvä. Se on ollut tarkoituskin. Palautteesta päätellen jotkut ovat näitä lukeneetkin ja pitäneet niistä.

Jotta vierotusoireista ei tulisi sietämättömiä puolin eikä toisin, olen otettu päätoimittajan tarjouksesta ryhtyä Hämeen Sanomien kolumnistiksi. Kerran kuussa on ihan sopiva tahti ikääntyvälle sanomalehtimiehelle.

Päivän lehti

4.4.2020