Uutiset

Aikainen hakija passin nappaa

Passin hankkimista ei kannata jättää viime tippaan. Poliisin passivirkailijat lomailevat silloin kuin muutkin eli kesäkuukausina. Lomat voivat viivästyttää passin saantia. Elokuussa ruuhkaa lisäävät metsästyskaudesta johtuva aselupien hakeminen.

Hämeenlinnalaiset ovat oppineet huonosti käyttämään Kastellin talossa Raatihuoneenkadulla olevaa palvelupistettä. Vielä huonommin osataan käyttää nettiajanvarausta.

-Ihmiset tulevat mieluummin poliisiaseman lupatoimistoon jonottamaan kuin varaavat ajan asioinnilleen, ihmettelee lupahallinnosta vastaava apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela.

Hämeenlinnalainen Pirkko Moisio asioi Kastellin palvelupisteessä perjantaina. Hänellä ei ollut kiirettä, joten aikaa oli odotella virkailijoiden lounastauon päättymistä.

Pirkko Moisio oli hakemassa uutta passia, koska nykyinen vanhenee kesäkuussa.

-Nyt ei ole matkoja suunnitteilla, mutta ihan varmuuden vuoksi haen passin. Ei tarvitse sitten tulla, jos olen jonnekin lähdössä.

Hänen on lähiaikoina uusittava myös ajokorttinsa, mutta vaatii toisen käynnin lupatoimistossa. Ajokorttia varten tarvittava todistus säännöllisestä ajamisesta on vielä hankkimatta.

Passia haettava henkilökohtaisesti

Martti Salmela pahoittelee, ettei poliisin kanssa asioidessa toistaiseksi voi maksaa Visa electron- eikä Visa debit-korteilla. Syynä on poliisin valtakunnallinen maksujärjestelmä. Pankkikortit ja käteinen kelpaavat.

Passia on aina haettava henkilökohtaisesti. Myös lapsen on oltava paikalla, kun hänelle haetaan passia. Mukaan tarvitaan vanha passi, jos sellainen on, sekä yksi standardin mukainen valokuva. Passin hakijan sormenjälki tallennetaan hakemuksen yhteydessä, mutta ei alle 12-vuotiailta.

Ellei hakijalla ennestään ole passia, hänen on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä muulla todistuksella. Ajokortti ei kelpaa. Ellei henkilökorttiakaan ole, tunnistus on tehtävä poliisiasemalla rekisterien avulla.

Alle 18-vuotiailla täytyy olla huoltajien kirjallinen suostumus passin myöntämiseen, elleivät he ole henkilökohtaisesti paikalla.

Tavallinen passi maksaa 53 euroa ja toimitusaika on yksi viikko. Pikapassin saa 2-3 päivässä, se maksaa 63 euroa. Ns express-passin saa 82 eurolla yhdessä päivässä, mutta vain Helsingin Kaartin palvelupisteestä tai Helsinki-Vantaan liikkuvan poliisin toimipisteestä. Passit ovat voimassa viisi vuotta.

Poliisin lupatoimistosta voi varata palveluajan osoitteesta http://www.poliisi.fi/poliisi/kanta-hame/suomi/lupapalvelut/

Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan poliisiasemat ovat kesällä avoinna klo 9-16.15. Kastellin lupapalvelut on suljettuna kesä- ja heinäkuun. Janakkalan ja Tuulosen palveluspisteet ovat kiinni heinäkuun. (HäSa)

Menot