fbpx
Uutiset

Aikainen Mato nappaa linnun

Luovuus. Siitä oli kyse, kun Mato Valtonen kävi tällä viikolla Hämeenlinnassa avaamassa Hämeen Ammattikorkeakoulun Sense 2007 -liikeideakilpailun.

Monessa sopassa keitetty viihdemies ja yrittäjä vannoo luovuuden nimiin ja on varma siitä, että jokaisen ihmisen sisällä asuu luova olento. Harva kuitenkaan luottaa itseensä niin paljon, että uskaltaisi tuoda luovuutensa esiin sitä tarvittaessa.

– Tutkimuksen mukaan vain 17 prosenttia suomalaisista kuuluu niin sanottuun luovaan luokkaan. Mitä ne loput 83 prosenttia tekee? Ne katsoo vain telkkaria ja miettii missä kunnossa Susanna Sievisen tissit ovat. On täysin vastuutonta, että tämä iso joukko ihmisiä jättää kaiken kehityksen näiden 17 prosentin harteille, Valtonen parahti tuleville yrittäjille.

Mitään ei tapahdu, ellei joku tee jotain

Valtosen mukaan luovuudessa on kyse nimenomaan tekemisestä.

– Sana “luoda” on verbi. Mitään ei tapahdu, jos joku ei tee jotain. Ei siitä ole mitään iloa kenellekään, että keksii ratkaisun vaikka Kiinan ihmisoikeustilanteeseen, mutta ei tuo sitä esiin.

Valtosen mukaan suomalaisessa yrityselämässä ei edelleenkään osata kannustaa luovuutta. Liian moni pelkää, että uudet ideat lytätään, eikä toteutuneitakaan ideoita palkita.

– Palkitseminen ei olisi turhan monimutkaista. Taputetaan toista vähän selkään ja sanotaan, että “kiitos, se oli hyvin tehty”.

– Luovuudesta ajatellaan, että se on jotain taiteilijoiden höpötystä, mutta se kuuluu myös liike-elämään, sillä vain luovuus ajaa kehitystä eteenpäin, Mato muistuttaa yleisölleen.

Yrityselämässä luovuutta houkutellaan parhaiten esiin kannustamalla ideointia ja katkaisemalla rutiinit. Vapaalle ajatustenvaihdolle on löydettävä aikaa, ettei aika aja yrityksen ohitse.

Itsevarmuutta ja arkiluovuutta

Luovuuden pahimpina esteinä Valtonen pitää pinnallisuutta ja tärkeiden asioiden hukkumista tietotulvaan. Teknologian ja tiedonvälityksen kehittyminen ovat johtaneet pisteeseen, jossa ihmisen on juostava eteenpäin pysyäkseen edes auttavasti tilanteen tasalla.

– Ei maailmassa ole koskaan ollut tällaista tilannetta, jossa vanhemmat eivät pysty ymmärtämään mitä lapset oikein tekevät työkseen. Kehityksen vauhti on järjetön, tuotteet ovat vanhanaikaisia jo ennen kuin ne ovat myynnissäkään.

Eniten Valtonen ihailee arkiluovuutta, joka näkyy pieninä tekoina, oivalluksina ja jatkuvana tilanteen ja tapojen välillä päättömältäkin tuntuvana kyseenalaistamisena.

– Hullut vievät tätä maailmaa eteenpäin ja viisaat pitävät sen pystyssä.

– Tärkeintä on uskoa itseensä. Minäkin uskon itseeni niin paljon, että aina hääpäivänä kättelen vaimoani ja onnittelen hyvin tehdystä valinnasta, Mato sanoo naama peruslukemilla. (HäSa)

Markku “Mato” Valtonen

– Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeiden johtohahmo

– Näytellyt useissa Aki Kaurismäen elokuvissa

– Johti Wapit-yritystä, joka kaatui IT-alan suuren kuplan puhjettua 2000-luvun vaihteessa

– Opettanut venäjää televisiossa

– Menolippu Oy:n projektijohtaja

– Moottoripyöräharrastaja ja Linnanmäen vuoristoradan jarrumies

Menot