Uutiset

Aikakautensa sijaiskärsijä Venäjällä

Öljy-yhtiö Jukosin entinen pääjohtaja Mihail Hodorkovski ja hänen avustajansa Platon Lebedev tuomittiin tiistaina moskovalaisessa tuomioistuimessa yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksiin.

Peräti 1 200-sivuisessa tuomiolauselmassa mainitaan lukuisia erilaisia talousrikoksia kuten omaisuuden hankkiminen petoksen avulla, veronkierto ja kavallus.

Pääosa syytteistä, joita on syyttäjän mukaan tulossa lisää, juontaa juurensa 1990-luvulle, Venäjän talouden yksityistämiseen, mitä on kutsuttu kaikkien aikojen suurimmaksi ryöstöksi.

Syyllinen talousrikoksiin oli yhtä lailla järjestelmä ja sen puute kuin yksittäiset liikemiehet, oligarkit.

Vielä muutama vuosi sitten Hodorkovski oli Venäjän rikkain mies, joka toi Venäjän talouselämään raikkaan länsimaisen tuulahduksen. Hodorkovskin johdolla Jukosin on luonnehdittu olleen ”tehokas ja toteuttaneen sosiaalisesti vastuuntuntoista liiketoimintaa”. Menestyksellä oli hintansa.

Se mikä sopii länteen ei sovi Venäjälle.

Hodorovskin luoma, menestynyt Jukos on mennyttä. Öljy-yhtiö joutui joulun alla valtion haltuun verovelkojen takia. Järjestetty huutokauppa oli näytelmä, jossa oli vain yksi tarkoitus.

Venäjän valtio sai takaisin osan siltä viedystä ”ryöstösaaliista”. Valinta oli strateginen ja osin ymmärrettävä: öljyteollisuus on valtiolle elintärkeä, mutta se ei oikeuta käyttämään kyseenalaisia keinoja.

Hodorkovski vangittiin lokakuussa vuonna 2003 suuren kohun saattelemana.

Jos silloin kysyttiin: miksi Hodorovski, entä muut? Sadat ja jopa tuhannet oligarkeiksi kutsutut liikemiehet käyttivät täsmälleen samalla tavalla hyväkseen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeistä kaaosta.

Venäjän johto on antanut ymmärtää, ettei muita tuon ajan epäselvyyksiä kaivella, vaan Hodorkovskin tapaus jää viimeiseksi. Huoli elintärkeistä länsimaisista sijoituksista on ilmeinen. Venäjä ei tule toimeen omillaan, mutta ei myöskään täysin omavaltaisilla säännöillään.

Putinin hallinnon vakuuttelu vakaista oloista ei riitä poistamaan venäläisten yritysjohtajien tai kansainvälisten sijoittajien levottomuutta. Jos palkka menestyksestä on työleiri, niin miten kukaan uskaltaa tulla bisneksen parrasvaloihin?

Venäjän oikeuslaitoksen uskottavuus ja riippumattomuus ovat joutuneet pahasti kyseenalaiseksi. Lainsäädäntö Venäjällä on niin kuin se luetaan. Ei voi myöskään välttyä johtopäätökseltä, että pääasialliset tarkoitusperät ovat olleet poliitisia.

Mihail Hodorkovskin vaikutusvalta oli kasvanut liian suureksi, jotta presidentti Vladimir Putinin valtakoneisto olisi voinut katsoa sitä sivusta. Hodorkovski tuki avoimesti oppositiopuolueita ja hänet mainittiin jopa mahdollisena presidenttiehdokkaana.

Hodorkovski on suhtautunut hämmästyttävän tyynesti asemaansa sijaiskärsijänä, joka kantaa vastuuta kokonaisen aikakauden talouskähminnöistä. Hän kutsui tuomiotaan mustan oikeuslaitoksen muistomerkiksi. Sellaisena se myös muistetaan.

Päivän lehti

9.7.2020