Uutiset

Aikataulu ei kaada kuntaremonttia

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) vie kuntauudistusta kohti maalia esikuntansa tukemana. Onnistuuko Virkkunen, sitä sopii edelleen vahvasti epäillä, sillä vastatuuli on ankaraa.

Edes kokoomuksessa kuntaministerin aikeille ei pelkästään osoiteta suosiota. Puolueessa on yllättävänkin paljon jopa kansanedustajia, jotka suhtautuvat 70 kunnan malliin lievästi ilmaistuna nihkeästi.

Kuntaremontista ei tule mitään, jos toinen päähallituspuolue SDP ei pysy kyydissä mukana. Mikä on puolueen linja, se on koko tavalla hämärän peitossa. Liikkeellä hanketta vastaan on muun muassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.

Puoluejohtaja Jutta Urpilainen tähdensi viikonvaihteessa, että kuntauudistuksen suunta on alhaalta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin. Ilmeisesti rivien väliin kirjoitettua sanomaa voi vain arvailla.

Virkkusen malli on joka tapauksessa lähinnä ylhäältä alaspäin. Mutta sekin asia on jo vuosien mittaan käynyt selväksi, etteivät maan kunnat pysty päivittämään hallintoaan omin voimin, alhaalta ylöspäin.

Kuntauudistus saa vähän ymmärrystä oikeusoppineilta. Kunnallisalan kehittämiskeskuksen kokoama kirjanen itse asiassa tyrmää koko kuntaremontin, niin sen mallin, valmistelun pohjan kuin myös aikataulun.

Oikeusoppineet antavat tervetulleen lisän kunnallishallinnosta ja sen uudistamisesta käytävään erittäin ajankohtaiseen keskusteluun. Kannanottojen aika on juuri nyt!

Oikeusoppineiden näkökulma on teoreettinen ja hyvin akateeminen. Tästä kertoo yksin akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin hallitusohjelmaa koskeva kannanotto. Tuorin mielestä nopeasti salassa valmisteltu ohjelma ei edusta lainkaan demokratiaa.

Hallitusohjelman kokoaminen muulla tavoin kuin julkisuudelta suojassa on sula mahdottomuus. Varsinkin monen puolueen hallitukselle ohjelma on välttämättömyys, hallituspuolueiden yhteisen tahdon ilmaus ja kompassi vaalikaudeksi.

Ei kai Tuori voi tarkoittaa sitä, että akateemisessa maailmassa eletään päivästä toimeen ilman tulevaisuuteen suuntautuvia suunnitelmia?

Kuntauudistuksessa oikeusoppineiden kärki on valmistelun kapeudessa ja aikatauluissa. Kritiikin perusteella sopii kysyä, kuinka hyvin kantaa ottavat ovat perillä kuntaremontin historiasta ja sen päämääristä.

Kunnilla on jo nyt hyvin selkeät ja valmiit mielipiteet Virkkusen mallista. Tästä kertovat lukemattomat kuntajohtajien ja -päättäjien kannanotot mediassa. Kun kannat ovat valmiita, ei niiden kirjoittaminen kunnan viralliseksi linjaksi voi kestää kauan.

Kuntien kuulemisessa remontin aikataulu kestää arvostelua. Kokonaan toinen asia on se, saako hallitus määräajassa aikaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavia päätöksiä.

Suurin näköharha koskee sitä, että kuntaremontti olisi valmis vuoden 2015 alussa. Kuntien uusi järjestys vasta valaa perustan kuntapolitiikan päivittämiselle.

Mainos