Kolumnit Uutiset

Aikuisen ihmisen pieni sielu

Suomalainen on synnynnäinen saivartelija. Se tarttuu ahnaasti tilaisuuteen sellaisen haistaessaan. Eikä mikään näytä ruokkivan suomalaista saivartelijaluonnetta yhtä tehokkaasti kuin suomalainen lainsäädäntö.

Ajankohtainen esimerkki suomalaisten pikkusieluisuudesta nousee suoraan liikenteestä.

Jos suomalainen ei halua puhaltaa ratsiassa, hän voi muodikkaasti vedota itsekriminointisuojaan. ”Ei, enpä nyt taida puhaltaa, kun minulla on tämä itsekriminointisuoja. Mitään en ole ottanut, mutta hei – mulla on mun oikeudet ja mä tiedän ne.”

Sosiaalisessa mediassa tätä ilosanomaa levittää ilmeisen ansiokkaasti suomalainen mies nimeltä Pasi. Itse kuvaamassaan videoklipissä Pasi vetoaa korkeimman oikeuden päätökseen ja kieltäytyy rehvakkain ottein puhaltamasta. Virkamies ihmettelee tilannetta hetken, mutta päästää Pasin lopulta menemään.

Pasin videoklippi on levinnyt sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Osa katsojista pitää toimintaa silkkana pelleilynä, mutta joitakin Pasin itsetietoisuus näyttää puhuttelevan. Tämä on totisesti sääli.

Itsekriminointisuojan idea on, ettei ketään saa rikossyytettä tutkittaessa pakottaa todistamaan itseään vastaan tai tunnustamaan syyllisyyttään. Pasin tapauksessa on kuitenkin vaikea nähdä, että kyse olisi muusta kuin keskisormen heiluttelusta virkamiehille.

Olen puhaltanut lukuisia kertoja. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pelkkiä nollia. Kerran on viisari värähtänyt, vaikkakaan ei omaa syytäni.

Tunne oli silti melkoinen, kun alkometrin lukemaa tovin tuijotellut poliisi tiedusteli, että koska olin mahtanut viimeksi ottaa. Alkometri näytti 0,5 promillen lukemaa. Siinä sitten seliteltiin, että mitään en ole ottanut. Oikeasti. Enkä ollut.

Poliisi mietti tovin, ja pyysi sitten puhaltamaan uudestaan. Tulos oli kaunis pyöreä nolla. Selvisi, että edellisessä autossa istuneen apukuskin huurut ne siellä laitteessa kummittelivat.

Pieneen mieleen ei ole edes tuon pienen välikohtauksen jälkeen tullut, etteikö puhalluttamisessa olisi järkeä.

Vuosittain jää kiinni yli 20 000 rattijuoppoa, ja esimerkiksi vuonna 2012 Suomessa menehtyi 41 ihmistä ja loukkaantui 617 henkilöä rattijuoppojen törttöilyn seurauksena. Luvut ovat hurjia, kun ajattelee, millaisesta piittaamattomuudesta rattijuopumuksessa on perimmiltään kyse.

On vaikea ymmärtää Pasin kaltaisten kuljettajien ajatuksenjuoksua. On vaikea nähdä, miten Pasin videoklippi palvelisi yhteistä hyvää yhtään missään määrin. Ja eihän se sitä teekään.

Pasi on tyypillinen suomalainen saivartelija, ja hänen kuvaamansa klippi on yksinkertaisesti vain osoitus siitä, miten itsekästä ja naurettavan lapsellista aikuisen ihmisen käytös voi pahimmillaan olla.

Ikävää on ainoastaan se, että tämä turhanpäiväinen egon pönkitys tapahtuu sellaisen pikkuseikan kuin liikenneturvallisuuden kustannuksella.