fbpx
Uutiset

Aikuiset eivät liiku riittävästi - WHO varoittaa,että 1,4 miljardia ihmistä vaarassa kuolla liian aikaisin

Kuwaitissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa asuvat maailman vähiten liikkuvat aikuiset: yli puolet jättää kuntoilematta.
WHO kehottaa hallituksia muuttamaan kaupunkirakenteita niin, että ihmiset kävelisivät ja pyöräilisivät entistä enemmän.

Useampi kuin joka neljäs aikuinen on vähäisen liikunnan takia vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, dementiaan ja syöpiin, varoittaa Maailman terveysjärjestön WHO.

Sen teettämän tutkimuksen mukaan liian vähän liikkuvia aikuisia on 1,4 miljardia, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Naiset ovat enemmistössä liian vähän liikkuvista. Vuoden 2016 tietojen mukaan joka kolmas nainen ja joka neljäs mies liikkui liian vähän. Aikuiset eivät olleet alkaneet liikkua enemmän 15 vuodessa, vuoden 2001 tiedot kertoivat.

Minimiliikkumisen tarve on 150 minuutta kevyttä liikuntaa tai 75 minuuttia raskaampaa liikuntaa viikossa.

Tutkimus julkaistiin The Lancet Global Health -lehdessä.

Liikunta parantaa terveyttä

Maailman vähiten liikuntaa harrastavat asuvat Kuwaitissa, Saudi-Arabiassa ja Irakissa, jossa yli puolet aikuisista laiminlöi terveyttään.

Yhdysvalloissa 40 prosenttia, Britanniassa 36 prosenttia ja Kiinassa 14 prosenttia aikuisista kuntoili liian niukasti.

– Muut globaalit terveysriskit pienenevät, mutta liikunnan kanssa ei ole näin. Yli neljännes kaikista aikuisesta ei kuntoile riittävästi pysyäkseen terveenä, sanoi tutkimusjohtaja Regina Guthold WHO:sta.

WHO muistuttaa, että kuntoilun puute voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Liikkumattomuus nostaa riskiä sairastua sepelvaltimotautiin tai erilaisiin syöpiin.

Liikunnan lisäämisellä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia, tutkimus listaa. Se kasvattaa lihasmassaa, luuntiheyttä, pudottaa painoa, parantaa mielenterveyttä ja vähentää sydänkohtauksen riskiä.

Ero köyhien ja rikkaiden maiden välillä

Aikuisten liikkumattomuus oli kaksi kertaa yleisempää kehittyneissä maissa verrattuna köyhempiin maihin, tutkimus paljasti. Korkean tulotason maissa liikkumattomuus oli myös kasvanut viisi prosenttiyksikköä 15 vuodessa.

Muutosta selittää työelämä. Kehittyneissä maissa työelämä ei vaadi ihmisiltä enää liikkumista, vaan toimistoissa istumista.

Menot