fbpx
Uutiset

Äimäjärvellä imuroidaan ensi kesänä

Kalvolan Äimäjärven suojeluyhdistys on juuri hankkinut imurin, jolle toivotaan ahkeraa käyttöä ensi kesänä.

-Tämä on hankittu ranta-asukkaiden käyttöön niin, että he voivat kunnostaa omia rantojaan, kertoo Äimäjärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Rauno Hiekkanen.

Imurilla voi siivota esimerkiksi veteen pudonneita lehtiä, vesikasveja ja myös mutaa rannasta.

Hiekkasen mukaan toiveissa on, että järven tila kohenisi muutenkin.

Virtausaukkoja penkereisiin

Äimäjärven suojeluyhdistys teki viime vuonna aloitteen veden vaihtuvuuden lisäämiseksi järvessä.

Käytännössä vaihtuvuutta lisätään sillä, että järven yli kulkevien kahden sillan penkereisiin puhkaistaan uusia virtausaukkoja. Tämän toivotaan myös hillitsevän vesikasvien kasvua.

Silloista eteläisemmän eli Kutilan sillan tilanne on hankalampi. Vesi virtaa sen kohdalla vain yhdestä siltaputkesta, jonka halkaisija on noin 2,5 metriä. Järvi on sillan kohdalla 200 metrin levyinen ja sillan penger katkaisee sen käytännössä lähes kokonaan.

Pohjoisen Unostentien sillan tilanne on parempi, mutta myös sinne on tarkoitus tehdä uusia virtausaukkoja.

Töihin jo talven aikana

Äimäjärven kunnostustöissä ovat suojeluyhdistyksen lisäksi mukana vesialueen omistaja Kutilan jakokunta, Hämeenlinnan kaupunki, Vanajavesikeskus ja Hämeen ely-keskus.

Kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila kertoo, että Uudenmaan ely-keskus tekee Kutilan sillan kohdalle uuden virtausaukon jo tulevan talven aikana.

Jutilan mukaan tarkoitus on myös rakentaa Äimäjärven läheisyyteen lisää laskeutusaltaita ja kosteikkoja. Ne estävän ravinteiden pääsyä järveen.

-Altaita ja kosteikkoja suunniteltiin aikoinaan jo Järki-hankkeessa, ja osa niistä toteutettiin tuolloin. Kaikkia ei kuitenkaan silloin päästy tekemään, mutta nyt suunnitelmiin on tarkoitus palata.

Järven kunnostusta pohdittaessa yhtenä aiheena on ollut esillä myös keskialtaan pohjasedimentin sitominen. Nyt pohjasta vapautuu runsaasti ravinteita veteen, ja sitä haluttaisiin hillitä.

-Keinoja on monia, esimerkiksi ruoppaus. Mutta näistä asioista ei ole mitään päätöksiä, Rauno Hiekkanen sanoo.

Heli Jutilan mukaan pohjasedimenttiä voisi sitoa myös kalkitsemalla. (HäSa)

Menot