Uutiset

Aimo Pekkala sai tulikasteensa Summan taisteluissa

Kahden sodan veteraani Aimo Pekkala sai tulikasteensa rintamalla Summan taisteluissa itsenäisyyspäivän iltana vuonna 1939.

Vihollista hänen mukaansa osattiin jo hyvinkin odottaa. Venäläiset olivat ylittäneet Rajajoen viikkoa aikaisemmin ja edenneet pitkin suomalaisten viivytyslinjaa.

Rintamalla Pekkala taisteli JR15:n kolmannessa pataljoonassa, mihin loppilaiset Hämeenlinnan sotilaspiirin alaisina kuuluivat.

-Meidät oli käsketty Lopen Suojeluskuntatalolle. Siitä lähdettiin autolla Turenkiin varusteiden jakoon ja junaan, josta tavarat ja miehet purettiin seuraavana aamuna Leipäsuon asemalla.

Paljon ei vähäisissä varusteissa jakamista ollut. Aimo Pekkala sai vanhan sarkapuseron ja vyön.


Evakot sotilaiden jaloissa

Matrikkelin historiaosuuteen ja haastatteluihin keskittynyt Antti Koskimäki kertoo miten vielä noina joulukuun alkupäivinä kulkivat karjoineen rajan pinnassa, puolustajien ohitse, lähikylistä evakuoimatta jääneet karjalaiset.

Aimo Pekkalalle ei ensimmäisestä joulusta rintamalla ole jäänyt muistikuvaa. Ruokaa hänen mukaansa oli vielä riittävästi.

-Joulu sekoittuu mielessäni moniin muihin rintamajouluihin. Muutenkin sotatilanne turrutti ihmistä henkisesti.

Koskimäki kertoo Summan joulusta:

Kukin joukkue kokoontui vuorollaan yhteen telttaan. Sinne oli tuotu joulukuusi ja tarjolla oli joulupuuroa. Jouluaattona jaettiin aamupäivän lepohetken aikana ”tuntemattomien sotilaiden paketit”. Ne tulivat Lahden lotilta. Riihimäen ja Launosten lottien lähettämät paketit olivat vuorossa illalla. Moni säästi myös kotoa saamansa paketin vasta illalla avattavaksi.

Loppilaisten lottien paketit sotilaille tulivat pari päivää myöhemmin.


Kunnia ja kiitos

Lopen veteraanimatrikkeli -kirja syntyi monen vuoden ponnistusten ja tuhansien työtuntien tuloksena. Kirjan valmistumista ovat talkoolaisten lisäksi tukeneet paikalliset yritykset ja yhteisöt. Asiantuntija-apua ovat antaneet sukututkijat, edesmenneen Rauli Tammelan jälkeen Kalevi Jalasmäki ja Jorma Korhonen. Kirjatoimikunnan sihteeri Tarja Toivonen keskittyi kirjassa puhdetyön kulttuuriin, taiton matrikkeliin on tehnyt Rakel Henttonen.

-Kirja on kunnian ja kiitollisuuden osoitus isänmaamme ja sen vapauden puolesta taistelleille loppilaisille veteraaneille, totesi tervehdyssanoissaan matrikkelitoimikunnan puheenjohtaja Jorma Mikkola.

Lopen kunnan tervehdyksen juhlaan tuonut kunnanjohtaja Karoliina Viitanen muistutti veteraanisukupolvien tekemistä raskaista uhrauksista.

-Siitä huolimatta he ovat rakentaneet meille uskoa huomiseen.

Kiitoksensa veteraaneille kohdisti myös juhlassa mukana ollut kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

-Linnan juhliin lähden illalla isoisän, veteraanin, sotilaspassi rintataskussa, hän vihjasi.


Lähteenä kutsuntatiedot

Veteraanimatrikkelin kivijalka ovat Sota-arkiston kutsuntaluettelot. Kahdeksantuhannen asukkaan pitäjästä miehiä lähti sotaan yli 2 200.

Kirja on enemmän kuin sotiin lähteneiden luettelo. Sen kansien väliin on koottu muistitietoa ja runsaasti valokuvia. Siihen on kuvattu muistomerkit ja loppilaiset muistotaulut. Tiiviinä pakettina matrikkelissa on myös tietoa paikallisista veteraanijärjestöistä.

Kirja sisältää luettelot Lopen sankarivainajista ja sotainvalideista, samoin erillisen luettelon Lopen sotavangeista.

Oheistuotteikseen yli 300-sivuinen teos on saanut kaksi näköispainoskarttaa. Toinen on Karjalan kannakselta talvisodan aattona ja toinen Itä-Karjalasta.

Kirjahankkeen rahoituksen peruspanoksen loppilaiset saivat EU:n Eteläisen Maaseudun Osaajat -rahoituksesta, paikallisena toimijana Lopen Sotaveteraanit.

Kirjaa myyvät kirkonkylässä Palvelupiste Rosamunda, kirjasto ja Lopen Kukkasitomo, Launosissa Siwa ja Säästökarit, Läyliäisillä kukkakauppa Valtakukka ja Aallon kauppa. (HäSa)