fbpx
Uutiset

Beirutissa räjähti todennäköisesti ammoniumnitraatti – Kuolonuhrien määrä noussut yli sadan ja loukkaantuneita on jopa neljä tuhatta

Kuolleiden määrän odotetaan nousevan, kun lisää uhreja saadaan kaivettua raunioista. Loukkaantuneita on yli 4 000 ja heidän joukossaan on tiettävästi yksi suomalainen. Suomen lähetystö tuhoutui.
Räjähdys aiheutti laajoja tuhoja Beirutin satamassa. Kuva: epa08583771
Räjähdys aiheutti laajoja tuhoja Beirutin satamassa. Kuva: epa08583771

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistaina alkuillasta tapahtuneen valtavan räjähdyksen taustalla arvellaan olevan kaupungin satamaan varastoitu ammoniumnitraatti. Sitä käytetään tavallisesti lannoitteena. Polttoaineöljyihin yhdistettynä siitä muodostuu kuitenkin myös tehokas räjähde.

Ainakin keskiviikkoaamun tietojen mukaan kyseessä oli onnettomuus. Merkittävistä kannanotoista ainoastaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lausunto viittaa tahalliseen iskuun. Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump totesi lehdistölle, että räjähdykset olivat “kauhea hyökkäys”.

Monien muiden valtionjohtajien tapaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt surunvalittelunsa räjähdyksen johdosta. Tasavallan presidentin kanslia tviittasi keskiviikkoaamuna Niinistön esittäneen surunvalittelunsa Libanonin valtiojohdolle, uhrien perheille ja kaikille Beirutin traagisesta räjähdyksestä kärsineille.

Kansainväliset uutistoimistot kertoivat aamulla kuolonuhrien määrän nousseen sataan, mutta määrä saattaa kasvaa vielä huomattavasti. Loukkaantuneita on arviolta 4 000.

Ulkoministeriön viestinnästä todettiin aamulla, että kaikkiin Libanoniin matkustusilmoituksen tehneisiin oli saatu yhteys. Joukossa on tiettävästi yksi loukkaantunut suomalainen.

Myös aineelliset vahingot koettelevat Suomea. Suomen lähetystö tuhoutui räjähdyksessä lähes täysin. Se sijaitsee parin kilometrin päässä räjähdyspaikasta.

Varastointi puutteellista

Ammoniumnitraatin osuudesta räjähdykseen kertoi Libanonin pääministeri Hassan Diab lehdistötilaisuudessa.

Sitä oli varastoitu satamaan kuuden vuoden ajan. Määräksi on arvioitu 2 750 tonnia.

Diabin mukaan varastoinnissa ei ole noudatettu riittäviä suojatoimia. Ne ovat monissa maissa hyvin tiukkoja. Ammoniumnitraatti pitää muun muassa säilyttää kaukana polttoaineista ja lämmönlähteistä.

Asiantuntijat arvelivat varastossa tapahtuneen ensin yksi tai useampia pieniä räjähdyksiä, jotka aiheuttivat massiivisen räjähdysreaktion. Se oli niin voimakas, että maaperässä syntyi maanjäristysaaltoja.

Israel ojensi kätensä

Tuhoisa räjähdys tapahtui Libanonissa todella huonoon aikaan, sillä maan talous on ennestään kuilun partaalla ja osa kansalaisista näkee suorastaan nälkää. Lisäksi Libanonin välit naapurimaa Israelin kanssa ovat olleet tänä kesänä poikkeuksellisen kireät.

Siksi kansainväliset tarkkailijat pitävät Israelin ja sen pääministerin Benjamin Netanjahun kädenojennusta merkittävänä eleenä. Maa tarjosi Libanonille välittömästi muun muassa lääkeapua ja humanitaarista tukea.

AFP:n mukaan Israelin presidentti Reuven Rivlin totesi maan jakavan libanonilaisten tuskan ja kurkottavan vilpittömästi tarjotakseen apua vaikeana aikana.

Myös monet muut ovat tarjonneet Libanonille apuaan, muiden muassa Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

 

Päivitetty kauttaaltaan 5.8. kello 11.

Menot