fbpx
Uutiset

Ainakin kuusi ihmistä kuoli junaturmassa Ison-Beltin sillalla Tanskassa

Olutta kuljettanut tavarajuna ajoi yhteen matkustajajunan kanssa myrskytuulessa
Tanskan junaonnettomuuden aiheutti olutta kuljettanut tavarajuna, joka oli matkalla Fynin saarelle. Tavarajuna kaatui Ison-Beltin sillalla. Kuva: TIM K. JENSEN

Ainakin kuusi ihmistä kuoli, kun matkustajajuna törmäsi tavarajunaan Ison-Beltin sillalla Tanskassa keskiviikkoaamuna. 16 loukkaantui lievästi.

Onnettomuus tapahtui, kun olutta kuljettaneesta tavarajunasta irtosi osa tai osia, jotka iskeytyivät viereiselle raiteelle, josta oli tulossa Kööpenhaminan suuntaan porhaltanut matkustajajuna. Siinä oli 131 matkustajaa.

Tanskassa oli riehunut yön ja aamun aikana raju syysmyrsky, mikä oli ehkä syy onnettomuuteen. Matkustajajunasta saattoi tämän johdosta irrota vaunun osa tai suojapeite. Carlsberg-yhtiö kertoi, että DB Cargon liikennöimä tavarajuna oli ollut kuljettamassa olutta yhtiön Frederician panimolta Kööpenhaminaan.

Kova tuuli riesana

Kova tuuli vaikeutti myös pelastustöitä. Fyniin saaren puolelle Nyborgin kaupungin urheilukeskukseen perustettiin kriisikeskus, jonne järkyttyneitä matkustajia vietiin samaan kriisiapua.

Iso-Beltin silta yhdistää Själlannin ja Fynin saaret. Vuonna 1997 avattu kaksiosainen silta on 18 kilometriä pitkä. Se ylittää Ison-Beltin salmen 65 korkeudella. Sillan ylittää joka päivä 21 000 junamatkustajaa ja 27 000 ajoneuvoa. Liikennöinti sillalla on maksullista.

Suomi haastoi vuonna 1991 Tanskan Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen, koska Rauma-Repolan valmistamat öljynporauslautat eivät olisi mahtuneet kulkemaan sillan ali.

Suomi veti haasteensa pois kesken käsittelyn, kun Tanska suostui maksamaan korvauksia Suomen valtiolle siitä, että Rauma-Repola muuttaa lautat sellaisiksi, että ne saadaan sillan ali.

Tanskan pääkaupunki Kööpenhaminan sijaitsee Själlannin saarella.  Själlannin saarella toisella puolella on Juutinrauman silta, joka yhdistää Kööpenhaminan ja ruotsalaisen Malmön kaupungin. Vuonna 2000 avattu Juutinrauman silta on 7,8 kilometriä pitkä. LM-HäSa

 

Uutinen päivitetty kauttaaltaan 2.1. klo 15.40.

 

Menot