Uutiset

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut poliisin ja mielenosoittajien yhteenotossa Valko-Venäjällä

Protestit liittyvät presidentinvaaleihin, joissa presidentti Aleksander Lukašenko on virallisten mielipidemittausten mukaan saamassa 79,7 prosenttia äänistä.
Poliisi löi mielenosoittajaa vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen Minskissä Valko-Venäjällä sunnuntaina. Kuva: epa08594451
Poliisi löi mielenosoittajaa vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen Minskissä Valko-Venäjällä sunnuntaina. Kuva: epa08594451

Valko-Venäjällä presidentinvaaleihin liittyvissä mielenosoituksissa on menehtynyt ainakin yksi henkilö. Lisäksi kymmenkunta on loukkaantunut ja 120 henkilöä joutunut pidätetyksi, kertoo vaaleja seuraava Spring 96-ryhmä uutistoimisto Reutersille.

Poliisi on taltuttanut mielenosoituksia vesitykein, tainnutuskranaateilla ja kyynelkaasulla maanantain vastaisena yönä. Protestit liittyvät presidentinvaaleihin, joissa presidentti Aleksander Lukašenko on virallisten mielipidemittausten mukaan saamassa 79,7 prosenttia äänistä.

Reutersin mukaan tuhannet ihmiset lähtivät kaduille Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä ja muissa kaupungeissa huutaen voittoa, heiluttaen lippuja ja soittaen autojen torvia. Poliisin ajoneuvo osui väkijoukkoon Minskissä. Radio Libertyn mukaan mielenosoittajia on loukkaantunut.

Lukašenko on entinen Neuvostoliiton kolhoosipäällikkö, joka on johtanut Valko-Venäjää vuodesta 1994 lähtien. Ulkomaalaisten tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät ole vapaat ja oikeudenmukaiset Valko-Venäjällä. Lukašenkolle kausi presidenttinä olisi jo kuudes.

Presidentinvaaleissa Lukašenkon päävastustaja on entinen englannin kielen opettaja Svetlana Tikhanouskaya. Alunperin hänen aviomiehensä piti lähteä presidenttikilpaan. Aviomies kuitenkin vangittiin ja kilpaan lähti vaimo. Tikhanouskaya on kehottanut lopettamaan väkivallan vaaleihin liittyvissä mielenosoituksissa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic