Uutiset

Ainakin yksitoista jäsentä vaihtuuHämeenlinnan valtuustossa

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa on ensi kaudella ainakin yksitoista uutta naamaa. Niin moni nykyisistä kaupunginvaltuutetuista ei aio asettua ehdolle syksyn kunnallisvaaleissa.

Kolmekymmentäseitsemän valtuutettua on lupautunut ehdokkaaksi, ja kolme pihtaa vielä päätöstään. Pohdinta-aika hupenee, sillä ehdokaslistat on jätettävä kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään ensi tiistaina.

Lähtijöiden joukossa on monta usean kauden naisvaltuutettua, kuten Kirsti Ikonen (kok.), Irma Laurila (sd.), Leena Lehtimäki (sd.) ja MaijaLeena Rantanen (kok.).

Nyt on aika huokaista, summaavat 12 vuotta valtuustoon kuuluneet Ikonen, Lehtimäki ja Laurila.

– Ikä tulee jo vastaan, ja luottamustehtävät sitovat, perustelee viisi kautta valtuutettuna ollut MaijaLeena Rantanen.

Suuri osa luopujista vetoaa perhesyihin ja ajanpuutteeseen. Niin myös sosiaalidemokraattien valtuutettu, oikeusministeri Johannes Koskinen.

Kirurgi Mauri Iivonen (vihr. sit.) harmittelee sitä, että valtuustotyö sopii paremmin kunnan virkamiehelle tai eläkeläiselle kuin yrittäjälle. Iivonen on vihreistä valtuutetuista ainoa, joka ei lähde uudelleen ehdokkaaksi.

– Luottamustehtävän hoitaminen vaatisi aikaa myös päivällä. Toiselle kaudelle yrittäminen olisi tietysti järkevää, kun harjoitukset on nyt pidetty, mutta luultavasti eteen tulisi jo kysymys lautakuntapaikasta. Olisi hassua jäädä napinpainajaksi, Iivonen sanoo.

Valtuuston toinen varapuheenjohtaja Seppo Rehunen (sit.) antaa tilaa uusille päättäjille. Hän katsoo luottamustehtävien olevan määräaikaisia ja soveltaa periaatettaan nyt itseensä.

Valtuuston jättävät myös Ritva Oinonen (vas.), Kirsi-Marja Lind (kok.), Heikki Päivärinta (kd.) ja Matti Vihervuori (kok.).

– Kun sekä työ että luottamustehtävät vievät aikaa, niiden yhteensovittaminen on vaikeaa, sanoo Vihervuori, Hämeen Sanomat Oy:n toimitusjohtaja.

Kolme päättää
viime hetkellä

Kolme valtuutettua – Kylli Kylliäinen (kd.), Leena Pietilä (kesk.) ja Tarja Vikman (sd.) – pohtii ehdokkuutta viime hetkeen. Kylliäinen ja Vikman häilyvät suostumisen partaalla, kun taas Pietilä arvelee luopuvansa.

Kylliäinen sanoo ”ison osan” itsestään olevan menossa ehdokkaaksi, mutta sielun vielä pohtivan. Vikmanin perhe- ja työtilanne on valtuustokauden aikana muuttunut, mutta hän arvelee silti asettuvansa ehdolle.

Kuusitoista vuotta valtuustoon kuulunut Leena Pietilä sanoo lähtevänsä mukaan, jos puolue ei muuten saa riittävästi ehdokkaita.

– Todennäköisesti en kuitenkaan lähde. Suurin syy on aika, jota vievät myös seurakunnan luottamustehtävät. Luopuminen tuntuu kyllä haikealta, Pietilä pohtii.

Päivän lehti

3.6.2020