Uutiset

Aino-Kaisa Pekosta juhlitaan Riihimäellä

Halauksia, iloisia onnittelijoita ja kukkia sateli 32-vuotiaan Aino-Kaisa Pekosen syliin tuon tuosta pitkin maanantaipäivää. Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja tunnetaan Riihimäellä topakkana toisen kauden kaupunginvaltuutettuna, joka lähihoitajana pureutuu herkästi terveysasioiden parantamiseen.

Valtakunnassa hänet tunnetaan myös toiselle kaudelle valittuna vasemmistoliiton varapuheenjohtajana. Hän on myös VR:n kuljetuspäällikön Henri Pekosen vaimo ja kolmen kouluikäisen pojan äiti.

– Ääniä tuli varmasti aika lailla vihreiltä. Sain Facebookissa viestin: Sä oot nyt myös monen hämäläisen vihreän suosikkikansanedustaja. Minä allekirjoitan väitteen, että vasemmisto on nykyisellään vihreämpi kuin vihreät puolueena. Moni pettyi vihreisiin, jotka ydinvoiman vastustajina lähtivät ydinvoimamyönteiseen hallitukseen, pohtii Aino-Kaisa Pekonen.

Aino-Kaisa Pekonen ei ole mikään satunnainen komeetta, vaan poliitikko ydintään myöten. Riihimäen kaupunginvaltuuston vasemmiston paikoilla istuvat hänen isänsä Rauli Hirviniemi, hänen äitinsä Erja Hirviniemi ja veljensä Akun vaimo Niina Lahtinen. Kukaan ei ole noussut valtuustoon toisten vipuvoimalla vaan aatemaailmallaan ja teoillaan.

– Yritin vaikuttaa riihimäkeläisten asioihin valtuustossa istuvien isän ja äidin kautta jo kauan ennen kuin itse olin edes ehdolla. Isä sanoi meille lapsille, että politiikka on tavallisten ihmisten tavallisten asioiden hoitamista. Sitähän se on. Siltä pohjalta olen lähtenyt puoluetyöhön, kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen sekä nyt toisella yrittämällä eduskuntaan.

Vaalien alla Aino-Kaisa Pekonen oli pettynyt, kun keskustelu pyöri vain isojen Euroopan ja Portugalin ongelmien tiimoilla, eikä tavallisten suomalaisten huolia juuri nostettu isoiksi vaaliteemoiksi.

– Riihimäkeläisenä kansanedustajana pyrin saamaan raideliikenteeseen parannusta ja kohentamaan maakunnan työllisyyttä. Omalla seutukunnalla täytyy saada yhteistyöratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen. Minä olen valmis neuvottelemaan kaikista vaihtoehdoista, jotta ratkaisusta syntyy yhteinen näkemys.

Ennen vaaleja yksi Hausjärveltä lähetetty tekstiviesti ennusti Aino-Kaisan menettäneen Hausjärven ja Lopen äänestäjät. Toisin kävi. Molemmista kunnista kertyi yhteensä noin 500 ääntä eli samaa luokkaa kuin Lahdesta ja väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin Riihimäeltä.

Aino-Kaisa Pekonen keskittyy päätyönään kansanedustajuuteen, mutta on valmis säilyttämään tuntuman työelämään tekemällä lyhyitä sijaisuuksia terveyskeskuksessa. (HäSa)