fbpx
Uutiset

Aino Lampinen juhlii valokuvanäyttelyllä

Hattulan Juteinitalon Vintillä heti oven suussa on valokuva nuoresta, kiharahiuksisesta naisesta, jolla on kaulassaan järeä järjestelmäkamera.

– Siitä tämä minun valokuvaajan tapaleeni alkoi, muistelee Aino Lampinen.

Kuvan on ottanut Lampisen puoliso Olavi 1950-luvun alussa Sysmässä. Aino Lampinen kirjoitti tuolloin Sysmän kirjeenvaihtajana juttuja heinolalaiseen Itä-Häme-lehteen, ja kuvassa hänellä on lehden Flexaret-peiliheijastuskamera.

Lampisen valokuvausharrastus jatkui, vaikka lehtityö päättyi, kun perhe muutti Hattulaan vuonna 1965.

Lampinen täyttää huomenna 80 vuotta, ja hän juhlii pyöreitä vuosia valokuvanäyttelyllä.

– Keksin tämän ihan siitä, että olen kuvannut niin paljon. Näyttely on hyvä tapa kertoa, mitä kaikkea tässä on tullut tehdyksi, hän nauraa.

Lampinen onkin vuosien varrella olut monessa mukana, ja kuvakokoelma vahvistaa sen. Näyttelyssä on kuvia kotoa, lapsista ja lastenlapsista, mökiltä Sysmässä ja ulkomaanmatkoilta. Näiden lisäksi Lampinen on kuvannut työtä ja juhlaa.

Aino ja Olavi Lampinen ovat tutustuneet Alkio-opistossa sodan jälkeen, ja molemmat työskentelivät pitkään Suomen keskustan eli entisen Maalaisliiton eri tehtävissä.

Hämeenlinnan seudulle Lampiset tulivat, kun Olavi valittiin puolueen Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtajaksi. Puoliso Aino napattiin saman tien piirin naisten toiminnanjohtajaksi. Myöhemmin molemmat ovat toimineet Eläkeliiton tehtävissä.

Nykyisin Aino Lampinen keskittyy vapaaehtoistyöhön.

Näyttelyssä on runsaasti kuvia esimerkiksi juuri Eläkeliiton tilaisuuksista ja toiminnasta, mutta myös monesta hattulalaisesta juhlasta. Lampinen on kuvannut esimerkiksi kansalaisopiston, seurakunnan ja Hattula-seuran juhlia. Myös Juteinitalon rakentamisen vaiheita hän on ikuistanut.

Kuvia näyttelyssä on aivan 1900-luvun alkuvuosilta. Vanhimmat niistä esittävät Lampisen vanhempia. Esillä on myös muun muassa kuva silloisesta Aino Kuusistosta lottapuvussa.

– Kun sota päättyi, olin 19-vuotias. Olenkin myöhemmin sanonut lastenlapsille, että tämä on muorin ylioppilaskuva.

Lampinen kertoo, että mieleisimpiä aiheita hänelle ovat seppien taokset, lasimaalaukset sekä Päijänne.

Aino Lampisen valokuvanäyttely on esillä Juteinitalon Vintillä Parolassa 30.10 asti. Näyttely on avoinna ma-pe klo 12-19 ja lauantaisin klo 10-15 ja lisäksi sunnuntaina 24.10. kello 10-15.

Menot